Här är valaffischerna vid Turebergsvägen som vandaliserats i omgångar. Foto: Privat

Flera valaffischer har rivits ner i Täby

Det dröjde inte länge innan valaffischer runt om i Täby började rivas ned. Värst drabbade är SD, följt av KD – men politiska motståndarna rycker in och hjälper till.

  • Publicerad 18:14, 14 aug 2018

De senaste dagarna har årets valaffischer börjat sättas upp runt om i Täby, och de senaste dagarna har de även börjat rivas ned.

Första signalen kom som ett telefonsamtal till Kristdemokraterna. Enligt inringaren hade alla KD:s affischer vid korsningen Turebergsvägen/Täbyvägen fått sig en omgång.

Satte upp annat partis affischer

En från KD åkte dit direkt för att sätta upp dem igen. Väl där märkte hen att även Sverigedemokraternas affisch ryckts ned.

– Vi spikade upp både våra och Sverigedemokraternas. Alla vi demokratiskt invalda partier i kommunfullmäktige har gjort en gemensam ansökan om att få affischera och måste hjälpas åt när något sådant här händer, säger Camilla Brodin, kommunalråd för KD.

Hände en gång till

Senare på kvällen kom valarbetare från Miljöpartiet till korsningen för att ställa upp sina egna valaffischer. Då hade SD:s affischer återigen trillat av pinn.

Polisen verkar inte bry sig

Thore Winberg

Men enligt Eva Pethrus som sitter i kommunfullmäktige för MP syntes inte några tecken på skadegörelse.

– Det verkade ha handlat om en dålig uppsättning, men min partikollega som var där plockade upp deras affisch och lutade den fint mot pinnen igen, säger Eva Pethrus (MP).

– Vi är så långt ifrån varandra i politiken men ändå hjälper vi varandra. Det är så man vinner respekt.

Men än var det inte över.

Affischerna nu helt borta

Trots all ömsesidig respekt så stod inte affischerna där när SD:s ordförande Thore Wiberg kom till platsen strax efter klockan tio på kvällen.

Låg ner gjorde de inte heller, nej den här gången var de enligt Winberg spårlöst försvunna.

– Både skyltar och pinnar har försvunnit spårlöst så de måste ju åkt omkring med bil. Väldigt systematiskt sabotage.

Thore Winberg (SD) ser ett ”systematiskt sabotage”. Foto: Pressbild

Tror ”vänsterfolk” ligger bakom

Även på Centralvägen vid Näsbylund och i Rösjörondellen ska SD-affischer ha vandaliserats. I det förstnämnda med sparkar och hopp.

– Det finns bra skoavtryck. Det här är ett allvarligt brott och jag kommer anmäla, men polisen verkar inte bry sig. Så det händer nog inget med de där skoavtrycken ändå.

Vilka är ”de” menar du?

– Vänsterfolk garanterat. Det är ingen annan som gör sådana här saker. De som gapar mest om saker och ting är de värsta. Vi går inte runt och slår ner vänsterns affischer.

Enligt uppgifter ska även Miljöpartiet ha fått affischer nedrivna i Täby och liknande händelser har rapporterats i Vallentuna, Åkersberga och Danderyd i dagarna. Alla partier har drabbats.