Dagar efter valet. Moderaterna tappar mandat och Deshira Flankör plockar ner affischer. Foto: Stefan Källstigen

Firandet kom av sig – intensiv höst väntar för (M)

Firandet på Värmdömoderaternas valvaka uteblev. Partiet backar, sverigedemokraterna får vågmästrroll och Alliansen tappar sin majoritet. – Det är trist, det ska jag inte sticka under stol med, säger Deshira Flankör (M).

  • Publicerad 07:04, 18 sep 2018

Med hjälp av en gul brytbladskniv skär Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande, ner de många valaffischerna som hänger uppe längs den långa cykelbanan vid Värmdö golfklubb.

– Jag har varit på utvecklingssamtal på min dotters skola och var på väg hem när jag såg dem. Det kändes dumt att bara åka förbi. Särskilt när flera var nedrivna. Det är inte bra för vårt förtroende, så jag tänkte att jag tar ner dem själv, säger hon.

Efter valet på Värmdö. Deshira Flankör (M) tar ner valaffischer.

Nära tusen valaffischer var beställda. Överallt har Deshira Flankörs ansikte synts tillsammans med paroller om ordnad ekonomi och bättre skola. Men trots budskapen uteblev firandet på valnatten för moderaterna. Med endast 27,3 procent av rösterna tappade Alliansen tre mandat.

– Det är trist. Men det var vad vi befarade, att våra siffror skulle spegla riksdagsvalet. Nu behöver vi titta på varje valdistrikt för att se var våra röster har tagit vägen, säger hon. 

SD tar vågmästarrollen

Sverigedemokraterna får 12, 9 procent av Värmdöbornas röster.

Sverigedemokraternas valnatt var desto mer livad. Partiet ökar från 7,6 procent till 12,9 procent i kommunalvalet och stjäl med stor sannolikhet röster från moderaterna.

– Nu har vi vågmästarrollen och det trivs jag jättebra med. Det betyder att vi kan styra åt båda hållen, säger Thorulf Emfpevik (SD), gruppledare. 

”Hade hoppats på att få styra”

För Deshira Flankör väntar en intensiv höst. Som ledare för ett minoritetsstyre behöver hon lirka med andra partier utanför Alliansen för att få stöd för besluten. Men det tar hon med ro, säger hon.

– En utgångspunkt är att jobba likadant och försöka hitta breda förankringar av besluten så att vi får majoritet. Jag hade såklart hoppats på att styra i majoritet men jag är inte orolig över att styra i minoritet, säger hon. 

Nära tusen valaffischer beställdes av moderaterna.

Men först ska alla valaffischer ner, vilket visar sig bli ett hårdare jobb än väntat. Skyltarna sitter högt upp på lyktstolparna och buntbanden tätt. Speciellt på kristdemokraternas skyltar. Men snart är den lilla gråa bilen ändå full.

– Jag tog socialdemokraternas också och hoppas att de gör detsamma för oss. Men KD:s skyltar får hänga uppe. De är för svåra att ta ner, säger Deshira Flankör och trycker till bakluckan.