FI och KD pustar ut – kvar i fullmäktige

Det såg mörkt ut på förhand. Men i stället gjorde Kristdemokraterna sitt näst bästa val någonsin i Stockholm. Även Feministiskt initiativ klarade sig kvar, trots att partiets stöd i på riksnivå nästan helt utraderades.

  • Publicerad 14:42, 10 sep 2018

– Fantastiskt. Det är faktiskt lite svårt att smälta det, säger Erik Slottner när Mitt i når honom på telefon dagen efter valet.

I Novus opinionsundersökning, som Mitt i publicerade i slutet på augusti, låg partiet under treprocentspärren.

När väljarna sagt sitt på valdagen hade KD fått 5,1 procent av rösterna och fem mandat jämfört med två i förra valet.

– Det här var ett mycket bättre resultat än vad jag vågat drömma om. Vi har drivit frågor som engagerar stockholmarna och haft konkreta förslag. Samtidigt har vi haft en rikstrend som varit fantastiskt positiv, säger Erik Slottner (KD)

Vad är din analys av det politiska läget i Stockholm nu?

– Att de rödgrönrosa förlorat makten. Jag tror inte de kommer att kunna styra som de gjort hittills. Nu inleds förhandlingarna och jag vet inte var vi kommer att landa.

Är det möjligt för alliansen att styra Stockholm utan att vara större än de rödgrönrosa?

– Ja, men det kräver en väldig lyhördhet. Om det är möjligt får framtiden utvisa, säger Erik Slottner som helt utesluter samarbete med såväl SD och V och FI.

Det innebär att du utesluter partier som tillsammans fått 25 procent?

– Ja, så är det. Men vi i alliansen har varit tydliga med att vi inte ska samarbeta med de här partierna och då tänker inte jag säga något annat dagen efter valet.

FI behåller sina mandat

Även FI såg på förhand ut att få det tufft i valet. Till skillnad från KD hade de heller ingen draghjälp av partiet på riksnivå. Ändå lyckades FI behålla sina tre mandat och få 3,3 procent.

–Det var en rysarkväll för det tog ett tag innan siffrorna från Stockholm började trilla in. Vi är jätteglada att vi behåller våra mandat i Stockholm. Vi vill se ett fortsatt rödgrönrosa styre, säger Anna Rantala Bonnier (FI).

Vad betyder det för FI:s framtid att ni tappar nästan hela ert stöd på riksnivå?

– Det kan jag inte svara på. Det är klart att det är tråkigt men vi får analysera det först.