Jenny Madestam menar att extremhögern har lättare att mobilisera aktioner inför årets val. Foto: Läsarbild Pressbild

Expert: ”Vandalism kan väcka revanschlust”

Nedrivna valaffischer och falska kampanjer. Det är något som redan har ägt rum på flera håll både i Österåker och övriga Stockholm. – Det kan bli något positivt för de partier som drabbas, väljarna tycker synd om dem, säger statsvetaren Jenny Madestam.

  • Publicerad 10:26, 20 aug 2018

Årets valspurt ser ut att bli den smutsigaste på länge. I alla fall sett till de sabotage som riktas mot partiernas affischering.

Mitt i har tidigare rapporterat om att affischer rivs ner både i Österåker, Täby och andra Stockholmskommuner.

 

Dessutom har en högerextrem organisation satt upp affischer med falska budskap, som täckt andra partiers affischer.

 

Mitt i ringde upp den politiska experten Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Södertörns Högskola och bad henne analysera läget.

Är de högerextrema rörelserna mer aktiva i år jämfört med förra valet?

– Det har blivit en viss framflyttning och lite mer organiserat och professionaliserat bland de alternativa politiska rörelserna. Det har att göra med sociala medier och att det är lättare att mobilisera och få till aktioner idag. Det blir mer utbrett för varje val som går.

Varför ägnar sig partierna fortfarande åt affischering?

– Det är en gammal och inarbetad tradition. Vi tenderar att hålla fast vid saker som vi känner igen och valaffischer har funnits med ända sedan 1900-talets början. Jag tror inget parti vågar att bryta mot normen. Sedan fyller de också en viktig demokratisk funktion. De signalerar till väljarna att ”nu är det val” och det ska man inte underskatta.

Är det så viktigt i en tid med sociala medier och internet?

– Visst, sociala medier i all ära, men alla väljare finns inte på Twitter eller på Instagram. Därför har vi alltjämt valstugor och valaffischer som alla medborgare faktiskt kan nås utav.

Vad kan effekten bli för ett parti om de drabbas av sabotage?

– Om ett visst partis affischer vandaliseras, eller förvanskas, så kan det naturligtvis få en martyraspekt. Det kan i långa loppet bli något positivt för det parti som väljarna tycker synd om. Men internt i partierna så tror jag det väcks en ilska och revanschlust. Valaffischer är en stor apparat som ställer stora krav på gräsrötterna i partiet, eftersom det är de som sätter upp dem.