Efter valdagen – vem väljer vem?

Sossarna öppnar upp för samarbete. Med vissa. Moderaterna vill hålla sig till Alliansen. Kommer Järfälla fortsätta styras av en samarbetskoalition efter valet? Och vilka kommer i så fall ingå i den?

  • Publicerad 14:22, 7 sep 2018

Med bara två dagar kvar till valet är spekulationerna om eventuella samarbeten mellan partier i full gång. Vem kommer vilja dela på makten, och vilka vill man absolut inte styra tillsammans med?

Mitt i har frågat förstanamnen för de två största partierna i kommunen. Claes Thunblad för Socialdemokraterna och Cecilia Löfgreen för Moderaterna.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med, om det skulle bli aktuellt, efter valet? Och finns det något parti ni inte kan tänka er ett samarbete med?

Cecilia Löfgreen, Moderaterna

– Vi söker samarbete med Allianspartierna som jag hoppas får stöd och samlar sig för ett nytt styre. Men diskussioner och åsikter smittar inte och jag tycker att man ska prata med alla i fullmäktige. Sen har jag ju tidigare öppnat upp för samarbete över partigränserna när det kommer till vissa sakfrågor, och det står kvar. Det gäller framförallt trygghetsfrågan. 

Claes Thunblad, Socialdemokraterna

– Vi satsar på att bli största parti. Efter valet så kommer jag att ha samtal med samtliga partier som vill, förutom Moderaterna och Sverigedemokraterna. Där ser jag ingen möjlighet till samarbete. Efter det får man se vilket som är den bästa konstellationen. jag har väldigt stor respekt för mina samarbetsparter. Konstellationen har fått varje enskilt parti att bli bättre. Vi har ju bräddat varandra. Det är det som är idealet.

Förra valet

Sedan 2014 styrs Järfälla av en samarbetskoalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och miljöpartiet.

Störst i valet 2014 blev Socialdemokraterna med 31,49 procent, följda av Moderaterna som fick 28,79 procent av rösterna.

Övriga partier i kommunfullmäktige fick:

Miljöpartiet 8,65 procent
Sverigedemokraterna 7,42 procent
Liberalerna 6,88 procent
Vänsterpartiet 6,55 procent
Kristdemokraterna 4,95 procent
Centerpartiet 4,40 procent