Duellen: Kvinnorna som vill styra Stockholm

Kampen om vem som blir chef över stadshuset­ avgörs i höst. Vi kallade toppkandidaterna till en anställningsintervju. I ena ringhörnan: Marklyftaren från Olof Palmes hemmagata. I den andra: Karaokesångerskan från innerstan. Här får du ett smakprov på intervjuerna från Stockholmspodden.

  • Publicerad 05:02, 21 aug 2018

Karin Wanngård (S)

Nuvarande finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad hoppas på fortsatt förtroende en mandatperiod till.

Mer om Wanngård

Ålder: 43

Född: Ekerö

Familj: Man och två barn

Bor: Vällingby

Tidigare yrke: Tjänstledig från jobbet som nordisk lönechef på Hewlett Packard

Dold talang: En hejare på marklyft och på att laga vegansk kladdkaka.

Fyra frågor till Wanngård

Vad är du mest nöjd med under den här mandatperioden?

– Att vi har fått igång bostadsbyggandet och att vi ser att skillnaden­ mellan­ Stockholms skolor har minskat­. Det går bättre för de mest utsatta områdena­. Jag är också nöjd med att vi satsat ytter­ligare resurser på dem som far mest illa i samhället.

Varför har ni inte lyckats bättre med segregationen?

– Det beror på vilka siffror man tittar­ på. Vi har till exempel lyckats få ner ungdomsarbetslösheten med 25 procent och vi bygger fler lägenheter. Jag har inte lyckats bryta segregationen men jag är en bra bit på väg.

 Jag har inte lyckats bryta segregationen men jag är en bra bit på väg.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd

Du bor på samma gata i Vällingby som Olof Palme gjorde. Har du själv en dröm om att bli statsminister?

– Jag trivs otroligt bra med Stockholmspolitiken, jag älskar mitt jobb som finansborgarråd och jag tycker att det passar mig. Jag har familj, två små barn och jag har just nu inga drömmar om att bli statsminister.

Varför är du rätt person att styra staden under nästa mandatperiod?

– Dels för att jag kan tänka stort och smått och hålla flera bollar i luften samtidigt. Jag har visat att jag har lyckats styra den här staden genom ett terror­attentat och en flyktingkris. Jag kan också visa på en framtid med fler bostäder och bättre skola. Jag hoppas verkligen på väljarnas förtroende.


Anna König Jerlmyr (M)

Borgarråd i opposition som hoppas få ta över ordförandeklubban från Wanngård efter valet.

Mer om König Jerlmyr

Ålder: 40

Född: Uppsala

Familj: Man och tre barn

Bor: Innerstan

Första jobb: Sommarjobb på äldreboende i Uppsala

Dold talang: Storfiskande skidåkare som är en fena på karaoke

Fyra frågor till König Jerlmyr

Du vill ju få jobbet som finansborgarråd – vad är det första du vill göra då?

– Jag vill göra ett omfattande reform­arbete för nyanlända. Vi behöver­ etableringscentrum där vi samlar myndig­heter och aktörer som jobbtorg och stadsdelar. Allting ska ske under samma­ tak och så snabbt som möjligt.

Vad bråkar ni om i Alliansen?

– Oj, det är sällan vi bråkar faktiskt. Vi träffas varje onsdag och har allians­luncher och vi har väldigt roligt. Vi bråkar­ inget, det är det ärliga svaret.

Vi bråkar­ inget, det är det ärliga svaret.

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd

Vilka är dina sämsta sidor?

– Jag har väldigt höga krav på mig själv och på andra. Om jag inte har förtroende för att en uppgift ska utföras kan jag gå in i detaljer och kräva avstämning. Det kan nog vara lite jobbigt för människor i min närhet.

Varför ska man rösta på dig?

– Det ska man göra om man vill ha en politisk kraft som har höga ambitioner för Stockholm, som har fötterna förankrade i stockholmarnas vardag och som ser vardagsproblemen. Vi ska kunna­ konkurrera­ med kunskap och ha en stads­miljö där vi gräver ner trafiken och ger plats åt människorna. Jag vill bidra till att göra Stockholm till världens bästa stad att leva­ i, växa upp i och att åldras i.


På mitti.se/stockholmspodden finns också anställningsintervjuer med toppnamnen i samtliga partier som sitter i Stockholms stadshus.