Fler poliser, mindre barngrupper och bättre äldrevård ska det satsas på. Foto: Mostphotos

Det vill politikerna förändra på Östermalm

Ett rent och tryggt Östermalm med fler poliser, mindre barngrupper och bättre äldrevård. Så kan man sammanfatta vad stadsdelens politiker vill satsa på de kommande fyra åren.

  • Publicerad 09:59, 7 sep 2018

Vilka är de tre viktigaste sakerna ni vill förändra på Östermalm om ni får inflytande efter valet? 

Den frågan ställde Mitt i Östermalm till de nio partier som idag sitter i Stockholms stadshus.

 

En viktig fråga för många partier är trygghet. Socialdemokraterna vill till exempel få tillbaka mer närpolis till stadsdelen.

– I vår trygghetssfär ingår också att inrätta en polisstation på Östermalm och att polisen syns, säger Birgit Marklund Beijer (S).

Vill se kameror

Moderaterna vill se fler poliser på Östermalms gator.

– Vi behöver säkerställa fler synliga poliser, men också ökad möjlighet till trygghetskameror i otrygga miljöer, nära kollektivtrafiken och liknande, säger Tobias Sjö (M), vice ordförande i nämnden.

Mer ljus

I parkerna vill flera av partierna se bättre belysning av trygghetsskäl. Bättre renhållning lyfts också fram som en viktig fråga.

Nämndens ordförande Maria Antonsson (MP) vill också satsa på parkerna.

– Vi vill se fler temalekparker och inspirerande utemiljöer för barn och ungdomar, säger Antonsson som också vill verka för en ungdomsmottagning på Östermalm. 

För lite personal i förskolan

Förskolan är en annan fråga som engagerar. Fem av nio partier vill se mindre barngrupper. KD vänder sig mot nuvarande majoritetens beslut att föräldralediga får ha sina äldre barn på heltid i förskolan.

  Sedan ”rätt till heltid” infördes av majoriteten har både föräldrar och personal larmat om större grupper och tuffare arbetsklimat, säger Steven Crosson (KD), ersättare i nämnden.

Vill kommunalisera hemvården

När det gäller äldrevården vill S att hemsjukvården ska överföras till kommunen. KD och L säger i sin tur att alla över 85 år ska garanteras plats på ett boende.

Se alla svar nedan: