”Det är fega människor”

I princip alla partier i Haninge har fått valaffischer vandaliserade på olika sätt. Det uppger partierna i en snabbkoll Mitt i gjort på fredagen. Bland annat uppger SD att över 100 av deras affischer förstörts eller tagits bort.

  • Publicerad 19:00, 22 aug 2018

På tisdagseftermiddagen blev Centerkvinnornas ordförande i Haninge Ulla-Britt Öhman nedringd på väg hem till sitt Muskö.

Centerpartiets och Socialdemokraternas valaffischer som var uppsatta efter Muskötunnelns slut hade klottrats ned med rosa sprayfärg.

Något som liknar ett kikarsikte hade klottrats runt Ulla-Britt Öhmans huvud.

I en film Ulla-Britt lagt upp på sin Facebook-sida  säger hon att hon i sitt jobb som polis blivit kallad hemska saker, men att personerna alltid gått att tala med.

Vandaliserade valaffischer i centrala Handen.

– Men dessa som klottrar ner våra affischer är fega människor. ”SD 2018” har klottrats med samma färg på elhuset intill. Alla mina bekanta tycker det är jättetråkigt, säger Ulla-Britt Öhman till Mitt i.

Både Ulla-Britt Öhman och socialdemokratiska kommunalrådet Meeri Wasberg är bosatta på Muskö, och det var Meeri Wasberg som filmade Ulla-Britt Öhman.

Denna vandalisering är i grunden ett förakt och hot mot demokratin

Kommunalråd Meeri Wasberg (S)

– I Tungelsta har det satts klistermärken på flera partiers valtavlor. Jag har fått berättat att det ska handla om påstådda så kallade ”judenäsor” som tydligen Alternativ för Sverige använder sig av för att visa någon judisk konspiration eller liknande. Sedan har vi fått olika stora tavlor vandaliserade, säger Meeri Wasberg.

– Denna vandalisering är i grunden ett förakt och hot mot demokratin, säger hon.

Centerpartiets vandaliserade valaffischer på Muskö.

En genomgång Mitt i gör på fredagen visar att i princip alla partier i Haninge fått valaffischer vandaliserade.

– I Brandbergen, Tungelsta och Handen har våra affischer blivit vandaliserade och nedslitna, säger Sven Gustafsson, Haningemoderaterna.

SD:s ordförande i Haninge, Christian Lindefjärd:

– Över hundra av våra affischer har stulits eller förstörts. Vi känner att det är organiserat, att man åkt i vissa områden och stulit samtliga affischer. Man har också klottrat på våra affischer med diverse budskap.

Detta val har varit extremt hittills med skadegörelse

Christian Lindefjärd, SD Haninge

Om att ”SD 2018” klottrats intill saboterade C- och S-affischer, säger Christian Lindefjärd:

– Den som klottrat ”SD 2018” vid Centerns affischer kan även vara en person vill sabotera för oss för att vi ska hamna i dålig dager. Det är en riktig idiot som håller på att hota politiker. Detta val har varit extremt hittills med skadegörelse, säger han.

Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna:

– Vi räknade i går att 60 procent av våra plakat är nedtagna och bortforslade. Ovanpå detta ser vi även att flera är nedrivna. 

En sönderslagen affisch från Liberalerna i Haninge.

Liberalernas gruppledare, Tobias Hammarberg, tycker dock att vandaliseringen var värre vid valrörelsen 2014.

– Vi tycker oss se minskad vandalisering jämfört med förra valet, och vi vill tacka alla som låter de vara, säger han.

Har du bilder eller information om vandaliserade affischer i Haninge? Mejla haninge@mitti.se.