”På valdagen funkar demokratin bättre än alla andra dagar”, tycker Kristian Lönner. Foto: Mitt i Stockholm

”Demokratin funkar allra bäst på valdagen”

Valdagen närmar sig – vem ska få styra i Stockholms stadshus de närmaste fyra åren? Här är vår sista minuten-guide för dig som inte har bestämt dig ännu.

  • Publicerad 08:01, 9 sep 2018

Nyligen läste jag att det under Andra världskriget bara fanns elva demokratier kvar i världen. En påminnelse om demokratins sårbarhet.

För demokrati är inte enkelt. Till sin natur är den full av brister. Med det finns en dag då demokratin fungerar bättre än alla andra dagar – valdagen. Då är varje röst lika mycket värd oavsett lön, yrke, kön och födelseland. Det är faktiskt rätt vackert.

Följ valet i Stockholms län på mitti.se

 

Ofta är det de lokala valen, till kommun och landsting, som påverkar dig mest. Där fattas beslut om förskolan, trafiken och stora byggprojekt. I Stockholm handlar det exempelvis om barn till föräldralediga ska ha rätt till 40 timmars förskola, om cykelbanor ska byggas på bekostnad av bilparkeringar och om Nobel Center ska byggas på Blasieholmen.

Det är därför som vi på Mitt i har allt fokus på de lokala valen så att du ska känna till alternativen när du lägger din röst i valurnan den 9 september. Och vi lovar att fortsätta hålla dig uppdaterad fram till valet, under valet och efter valet.

För kom ihåg – demokratin överlever bara så länge vi deltar och försvarar den.