De vill ha din röst i Vaxholm och Österåker

Snart är det val, men vilka är de som vill ha din röst för att få bestämma i kommunen? Mitt i har kollat partiernas valsedlar. Bland annat har vi kikat på hur jämställda partierna är, och hur laglydiga lokalpolitikerna är.

  • Publicerad 15:55, 7 sep 2018

Österåker är inte så jämställt som man kanske kan tro. Av totalt 222 kandidater på partiernas valsedlar till höstens val är bara 90, cirka 40 procent – kvinnor, visar Mitt i:s genomgång

En titt på fördelningen av kvinnor i topp på partiernas listor ger nästan samma resultat.

Skulle partierna få lika många röster nu som 2014 skulle 30 män väljas in i fullmäktige, men bara 20 kvinnor (Skolpartiets med ett mandat är inte medräknat, eftersom de inte ställer upp i höstens val).

I Vaxholm är det något mer jämställt på valsedlarna. Av totalt 119 kandidater är 63 män och 56 kvinnor. Erövrar alla partierna lika många mandat i år som i senaste valet skulle fullmäktige befolkas av 17 män och 14 kvinnor, vilket ger en könsfördelning på 55 procent män mot 45 procent kvinnor.

Lokalpolitiker är dessutom rätt gamla – i snitt  58,8 år i Österåker och Vaxholm, jämfört med snittåldern på kommunens invånare som är 40,1 i Österåker och 41,2 år i Vaxholm.

Nedan kan du se hur det ser ut i samtliga tio partier i Österåkers fullmäktige och som ställer upp i  valet på söndag.

Sådana är Vaxholmspolitikerna

Nästan hälften – 57 av de 119 som står på valsedlarna bor på Vaxön. Av de övriga 62  bor 27 på Resarö, 18 på Rindö och övriga 17 bor utspridda på Bogesund, Kullön, Ramsö, Skarpö och Tynningö.

Den vanligaste bostadsformen är villa (66 st), medan 26 bor i bostadsrätt, 13 i radhus, och sex i kedjehus. Bara åtta bor i hyresrätt. Störst andel i villa har L och WP – 11 av 13 respektive 19 av 24 kandidater. S har störst andel i bostadsrätt – 9 av 22.

Tittar man närmare på könsfördelningen visar det sig att den är ojämnast i Centerpartiet, Miljöpartiet och Waxholmspartiet. Men medan uppstickaren Waxholmspartiet är rena gubbväldet med dubbelt så många män som kvinnor på sin lista råder det motsatta på Centerns och MP:s valsedlar. C har 14 kvinnor på sin, men bara 7 män. Miljöpartiet framstår som ett matriarkat med åtta kvinnliga kandidater och bara en man på sin lista.

Tittar man på de fem toppkandidaterna i varje parti ser det likadant ut. Medan L, M, S och V alla har 2-3 kvinnor bland sina fem främsta har WP bara en. C har däremot fyra och i MP är samtliga fem främsta platser besatta med kvinnor.

Centerpartiet har också lägst medelålder på alla sina kandidater – drygt 55 år, medan WP är äldst med en snittålder på 65,7 år. Den äldste kandidaten som blir 80 i år hittar man på plats 9 i Vänsterpartiet, medan den yngsta bara är 19 år och finns på plats 13 i Centern.

Centerpartiet Österåker

Av tjugo personer på centerns lista är tolv män och åtta kvinnor, men bland partiets fem toppkandidater är fyra kvinnor. Medelåldern är den tredje lägsta – 51,3 år. Bara en bor i lägenhet – resten i kedjehus, radhus eller villa (12 st). Fem bor i Åkersberga, resten i övriga kommunen, inklusive Ljusterö, men inte i Österskär.

Kristdemokraterna

Av 22 kandidater på Kd:s lista är 14 män och bara 8 kvinnor. Däremot är två av de fem som toppar listan kvinnor. Medelåldern är 57,9 år. Kandidaterna bor ganska spritt i kommunen, med en viss överrepresentation i Margretelund. Däremot bor ingen kandidat på Ljusterö. Drygt hälften, tolv, bor i villa och näst vanligast är kedjehus (5).

Liberalerna

Har 25 namn på sin lista, varav 15 män. Bland de fem som toppar listan är däremot tre kvinnor. Nio kandidater bor i Österskär, fler än som bor i Åkersberga. Partiet saknar kandidater på Ljusterö. Snittåldern är 59,8 år. Partiet har både kommunens äldste och yngste kandidat – 19 respektive 82 år. 15 bor i villa, sju i hyres- eller bostadsrätt.

Moderaterna

S sätter en ära i att ha många namn på sin lista, M sätter en ära i att ha fler. Med 39 namn, varav 19 kvinnor och en kvinna i topp (Michaela Fletcher) har M i Österåker inte bara flest kandidater utan också den mest jämställda listan.

Medelåldern är 59,4. 23 bor i villa, nio i radhus eller kedjehus och bara fem i hyres- eller bostadsrätt.

Miljöpartiet

Av 16 kandidater är sju kvinnor och nio män, men bland partiets fem toppnamn finns inga kvinnor. De flesta bor i kedjehus, radhus eller villa och andelen i kedjehus är den största jämfört med övriga partier. Snittåldern är 49.9, den näst yngsta listan i kommunen. Kandidaterna bor ganska spritt i kommunen, men ingen bor på Ljusterö.

Roslagspartiet

Österåkers manligaste parti har bara sju kvinnor på den 24 personer starka valsedeln. Dessutom är det bara män på de nio översta platserna. Snittåldern är också klart högst av samtliga partier – 67,9 år.

Hela 19 kandidater bor i villa, vilket är högst andel när man jämför med övriga partier. Bara en bor i centrala Åkersberga.

Socialdemokraterna Österåker

S är Österåkers tredje äldsta parti, med en snittålder på 61,1 år. Partiet toppar med en kvinna (Furustrand) och har konsekvent varannan man/kvinna till plats 31 på den 37 personer starka valsedeln. Totalt är 16 kvinnor. Partiet har flest kandidater som bor i hyresrätt – sex. Drygt hälften bor centrala Åkersberga och Söra.

Sverigedemokraterna Österåker

SD ställer upp med 13 kandidater varav merparten, nio, är män. Av partiets fem toppnamn är två kvinnor. Snittåldern på SD:s valsedel är 56 år, strax under kommunsnittet. Flertalet, åtta, bor i villa, och ingen av kandidaterna bor i hyresrätt. De flesta bor utanför Åkersberga, bland annat i Brevik och på Ljusterö.

Vänsterpartiet Österåker

Med en snittålder på 44,5 år vänsterpartiets lista den klart ungdomligaste. Däremot är det lite skralt med kvinnor för att vara ett uttalat feministiskt parti. Av de 15 på listan är nio män och sex kvinnor. Vanligaste adress är Åkersberga och partiet har högst andel som bor i hyresrätt, en fjärdedel. Drygt hälften bor i villa.

Österåkerspartiet

Av elva kandidater på Österåkerspartiets lista är fem kvinnor vilket gör partiet till ett av de mest jämställda i kommunen. Däremot är bara en av partiets fem toppkandidater kvinna. Medelåldern är 65,5 år, högre än snittet 58. Partiet framstår också som en smula familjebetonat – sex av kandidaterna delar adress med en annan kandidat.

Fakta

Mandatfördelning Österåker efter valet 2014

M: 14

S: 12

L: 5

RP (Roslagspartiet): 5

MP: 4

C: 2

KD: 2

SD: 2

ÖP (Österåkerspartiet): 2

V: 2

Skolpartiet i Österåker: 1 (Ställer inte upp i valet 2018)

Summa: 51

Visa merVisa mindre

Fakta

Mandatfördelning Vaxholm efter valet 2014

M: 10

L: 3

C: 3

S: 6

V: 1

MP: 3

WP (Waxholmspartiet): 5

Summa: 31

Visa merVisa mindre

Så brottsliga är dina politiker

Mitt i har undersökt samtliga 341 kandidater i Vaxholm och Österåker för att se om någon dömts för brott och resultatet är upplyftande. Från 2010 och framåt har vi bara funnit att två kandidater åtalats och dömts.

En man som nu vill bli invald i fullmäktige dömdes 2015 för narkotikabrott av Svea hovrätt, för innehav av opium och för att ha använt narkotika. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter. Av domen framgår att mannen tidigare var ostraffad.

En annan man dömdes 2015 för bokföringsbrott,  för att ha lämnat in årsredovisningen för sitt företag mer än ett år för sent. Påföljden blev  vilkorlig dom och dagsböter.

Utöver dessa har ytterligare fem lokalpolitiker på valsedlarna fått strafförelägganden de senaste åren för fortkörning.

De är äldst och yngst i Österåkerspolitiken

Sven Hugosson (L), 82 år, med ett förflutet som bland annat vice kommunstyrelseordförande är den äldste kandidaten till kommunvalet i Österåker.

– Jag har bott i Österåker sedan 1964 och varit i politiken sedan 1970-talet.

Varför är du liberal?
– Jag uppfödd i ett liberalt hem, pappa och flera syskon var folkpartister. Så Folkpartiet var ett naturligt  val från början. Det är frihet under ansvar som är att vara liberal.

Vad brinner du för?
– Samhällsplanering intresserar mig mest – vägar och avlopp och hur man ska allt fungera.

Partikamraten Rasmus Bilow (L), 19 år, är yngste person att ställa upp i valet:

– Jag tycker att det är en rolig grej. Jag har varit med förut i lite kampanjer för Liberalerna. Jag vill slå ett litet slag för ungdomen, inspirera jämnåriga och visa att att man kan vara politiskt aktiv redan i tidig ålder.