De ska styra Botkyrka – ny majoritet klar

Socialdemokraterna går samman med Kd, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.

  • Publicerad 11:42, 21 sep 2018

En ny koalition som ska styra Botkyrka är klar. En avsiktsförklaring är tecknad meddelade Socialdemokraterna på fredagen.

– Jag är glad att kunna presentera en så bred majoritet, med många starka krafter, som gemensamt vill vara med och utveckla Botkyrka. Botkyrkaborna är värda en bred majoritet med anständiga partier, säger Ebba Östlin (S) i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet varnar för utvecklingen

Vänsterpartiet i Botkyrka kallar det för att S ”svänger högerut”. Partiet får inte längre vara med i den regerande majoriteten.

– Det är tydligt att S har varit mer intresserade av att kunna vara helt säkra på att behålla sina poster, snarare än av vad man faktiskt ska kunna genomföra med sin nya majoritet. Med tre borgerliga partier som samarbetspartners och utan Vänsterpartiet finns en uppenbar risk för utförsäljningar och privatiseringar av välfärden i kommunen, säger Vänsterpartiets Mats Einarsson.

Vänsterpartiets Mats Einarsson till höger får sluta som kommunalråd. Här tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) och Miljöpartiets tidigare ledare Dan Gahnström år 2016 Foto: Botkyrka kommun.

Mer valfrihet i omsorgen

Den borgerliga alliansen har nu spruckit efter tolv år. Men den nya koalitionen innebär också andra viktiga förändringar.

– Vi alla är överens om att svåra men viktiga beslut behöver tas för utveckling av nya Botkyrka och stärka välfärden. Vi är också överens om att skapa en Botkyrkamodell för mer valmöjligheter i omsorgen, säger Ebba Östlin.

 Blockgränserna bryts

Kristdemokraterna är nya i majoriteten. Tullingepartiet som gjorde ett succéval är dock inte med i majoriteten.

–  Kristdemokraterna är beredda att samarbeta och ta ansvar för Botkyrka tillsammans med fyra andra partier i en bred majoritet för att säkra demokratin. För oss är det viktigt att inom den nya majoriteten lyfta fram trygghetsfrågor, ökad valfrihet inom barn- och äldreomsorg, såsom bl.a. familjecentraler, äldreboendegaranti och möjliggöra etablering av privata vårdföretag samt verka för att utforma kommunens näringslivsarbete så att det bidrar till ett starkt företagsklimat i Botkyrka, säger Stefan Dayne för Kristdemokraterna.

Valfrihet

Det är även Liberalerna och Centerpartiet.

–  Liberalerna Botkyrka är glada att kunna ingå i en majoritet som lyfter för oss viktiga frågor inom skola, vård och omsorg. Inte minst valfriheten inom omsorg och möjlighet till lärarassistenter är hjärtefrågor för oss. Därutöver kommer vi att arbeta för är att utveckla Botkyrkas näringsliv och företagsklimat. Genom nya företag, inte minst kunskapsintensiva, skapas möjlighet för fler välbetalda jobb I Botkyrka och till Botkyrkaborna, säger Lars Johansson för Liberalerna.

Verka för norra Botkyrka

Grödingebon Dag Ahlse berättar att Centerpartiet bland annat kommer att verka för en positiv utveckling i norra Botkyrka.

– Vi ser med tillförsikt framåt efter de samtal som förts i en väldigt positiv anda att vi kan föra fram våra frågor om bättre äldreomsorg, mer

ungdomsbostäder och en positiv utveckling i norra Botkyrka, säger Dag Ahlse för Centerpartiet.

Fakta

Så fördelas posterna i nya styret

Kommunstyrelsen

Ordförande: S

Vice: S
Utskott för platsen Botkyrka

Ordförande: S

Vice: Mp

Utskott för organisationen Botkyrka

Ordförande: C

Vice: S

Dialogkommissionen

Ordförande: S

Vice: L

Utbildningsnämnden

Ordförande: S

Vice: L

Vård och omsorgsnämnden

Ordförande: S

Vice: Kd

Socialnämnden

Ordförande: Mp

Vice: Kd

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Ordförande: Mp

Vice: C

Samhällsbyggnadsnämnden

Ordförande: S

Vice: Kd

Tekniska nämnden

Ordförande: Kd

Vice: S
Arbetsmarknad och vuxenutbildningsnämnden

Ordförande: L

Vice: S

Kultur och fritidsnämnden

Ordförande: S

Vice: C

Visa merVisa mindre