Socialdemokraterna höll valvaka på Tumbascenen. Foto: Anna Z Ek

De rödgröna har inte längre egen majoritet

Tullingepartiet gjorde succé, men Miljöpartiet tappade kraftigt. De rödgröna tappar sin tidigare majoritet men förblir störst i Botkyrka med 34 av 75 mandat. – De kommande dagarna kommer vi samtala med flera partier för att hitta ett tydligt styre för Botkyrka, sade Ebba Östlin på valkvällen.

  • Publicerad 10:28, 10 sep 2018

Miljöpartiet tappar rejält, men Tullingepartiet gick starkt framåt.

– Det här resultatet av att vi jobbat hårt under mandatperioden och inte bara de två senaste veckorna som de andra partierna gjort i Tullinge, säger gruppledaren Anders Thorén samtidigt som det jublas bakom honom.

Tullingepartiet firade. Foto: Privat

Antalet platser i fullmäktige kommer att öka från 61 till 75 efter valet. Tullingepartiet ökar enligt resultatet på valnatten från 5 till 10 mandat.

”Samtala med flera partier”

Socialdemokraterna tappade 4,7 procent men är fortfarande största parti. De rödgröna får tillsammans 34 av 75 mandat. Alliansen får jämförelsevis 22 mandat. Tidigare hade dock De rödgröna egen majoritet med 35 av 61 mandat.

– Botkyrkaborna är värda en stark majoritet som vill bygga ett starkt Botkyrka. De kommande dagarna kommer vi samtala med flera partier för att hitta ett tydligt styre för Botkyrka, sade Ebba Östlin vid 23-tiden på valdagskvällen.

Socialdemokraternas valvaka i Botkyrka hölls på Tumbascenen. Foto: Anna Z Ek.

Miljöpartiet tappar

Miljöpartiet tappade mer än hälften av sina röster. Partiets ledare Myrna Persson var dock förhoppningsfull på förhand trots Uppdrag Gransknings avslöjande i valrörelsens slutskede.

– Jag tror inte att UG:s reportage påverkar så mycket. Jag tror att Borkyrkaborna förstår att partiet är större en än person, men det är klart att det var en svår motgång, sade hon.

SD går framåt

Sverigedemokraterna gick framåt nästan 4 procent jämfört med förra valet och får 9 mandat. Partiet hade dock siktat på 15-20 procent i Botkyrka.

– Jag tycker ändå att det är bra. Det jag reagerar på är att det finns ett stort parti, Socialdemokraterna, och sedan är det en massa partier som ligger ganska jämnt därbakom, sade Sebastian Lindqvist i SD.

Moderaterna gick inte framåt som partiet hoppats utan backade något. Kristdemokraterna tillhör annars vinnarna och kan se fram emot tre nya mandat.

Valresultat i Botkyrka

Källa: Valmyndigheten