De nya partierna vill bryta blockpolitiken

Både Bergshamrapartiet, som idag stödjer Alliansen, och nya Solnapartiet vill ha maktskifte. Kan småpartierna skaka om Solnas traditionella blockpolitik?

  • Publicerad 14:58, 5 sep 2018

Bergshamrapartiet, BEP, har under denna mandatperiod varit stödparti åt Alliansen. Men nu klargör ordförande Sandy Awada att det inte ska tas för givet.

– Om vi ska stödja Alliansen igen så kommer vi att kräva mycket mer.

BEP anser inte att de fått tillräckligt stort gehör för sin politik. Som exempel nämner hon upprustningen av Bergshamraskolans skolgård, där resultatet blivit långt ifrån det som var överenskommet, enligt Awada.

Öppna för förslag

– Man har inte asfalterat om eller bytt ut trasiga saker, utan gör minsta möjliga och kallar det för renovering. Vi hade helt andra ambitioner. Vi tycker att saker ska göras ordentligt, inte bara lappa och laga.

Sandy Awada. 

Om BEP får behålla mandat i fullmäktige är de öppna för förslag. Sandy Awada hoppas på ett maktskifte i Solna och att det bildas en koalition med partier från båda sidor.

– Vi är pragmatiker och har försökt bygga broar med flera partier nu under valrörelsen. Blått eller rött, vi är öppna för att samarbeta med endera block där vi får mest inflytande.

Vill slå sönder blockpolitiken

Nya Solnapartiet, som tror på flera mandat i Solnas fullmäktige, har samma mål. De är ointresserade av vänster-höger-frågan.

– Vi vill slå sönder blockpolitiken och styra där vi får mest inflytande för vår politik, säger Solnapartiets Lars-Ove Löf.

Både allianspartierna och rödgröna stängde dörren för Sverigedemokraterna förra valet. Ordföranden Msciwoj Swigon vill inför kommande val inte spekulera, eller för den delen välja sida.

– Är det ett bra förslag har det inget värde vilken sida det kommer ifrån. Det jag kan säga är att vi inte kommer stå bakom skattehöjningar. Vi hoppas på att vara med och påverka, men vi har inte några haft samtal med andra partier, säger Msciwoj Swigon  (SD).