De bjuder in partiledarna till Skärholmen

”127:s röster räknas” jobbar för att få fler i stadsdelen att rösta. Ett år före valet trappar de upp arbetet – och bjuder in partiledarna på riksnivå till paneldebatt i Skärholmen.

  • Publicerad 16:23, 4 sep 2017

De är unga, de är engagerade – och de brinner för demokratin. I över fyra år har valambassadörerna i projektet ”127:s röster räknas” arbetat för att fler invånare i Skärholmens stadsdel ska använda sin rösträtt.

Det behövs. I valet 2014 röstade bara 62,5 procent i kommunvalet, en minskning med cirka 3 procent jämfört med valet innan. Bara i Rinkeby-Kista var siffran lägre (59,4 procent).

– Jag brinner för ungas delaktighet och för att deras röster ska höras. Det är en framtidsfråga, säger projektledaren Victoria Escobar, när Mitt i träffar henne i Mitt 127:s kontor, en trappa upp i SKHLM.

Därför är lokalvalet viktigt för dig

Det är här de möts för att lägga upp strategier, Victoria Escobar och hennes ”valambassadörer”. Sedan ger de sig ut på fältet och jobbar. Man kan faktiskt träffa dem redan nu på lördag, under Skärholmsdagen. Där blir det en stor paneldebatt, bland annat om hur man ska få fler människor att gå till valbåsen.

Sociala medier är förstås också viktigt. Tre filmer som gänget gjort ska, efter hand, läggas ut på bland annat Facebook och Youtube. En av dem handlar om projektet ”127:s röster räknas” och en följer tre lokala, välkända och engagerade profiler. En film uppmanar partiledarna på riksnivå att komma till stadsdelen.

– Vi vill ha en stor paneldebatt i vår, och har redan bjudit in partiledarna. Genom att släppa filmen ökar vi trycket på dem att säga ja. Då vet alla att de bjudits hit, säger Victoria Escobar.

Den som startade ”127:s röster räknas” var Anders Petersson, då ordförande i KFUM JKS Basket. Han var bekymrad över att valdeltagandet sjunkit flera val i rad, och ville bidra till att vända trenden. Starten gick våren 2014.

Tiden var dock kort, och valdeltagandet hösten 2014 sjönk trots kampanjer. Men faktum är att det ökade i gruppen 18-29-åringar, med cirka 16 procent.

– Vi tog åt oss äran i det fallet. Vi bidrog nog till det, säger Anders Petersson.

Personerna på bilden ovan är, från vänster, från vänster: Sarika Sheerazi, Nahom Tecle, Amal Ali Hassan, Alexander Zadruzny, Adonay E. Kidane, Lina Riyadh och Victoria Escobar.

Sarika Sheerazi, Adonay E. Kidane, Alexander Zadruzny, Victoria Escobar och Lina Riyadh.

De här frågorna vill valambassadörerna och projektedaren i 127:s röster räknas lyfta inför valet.

Sarika Sheerazi, 17:
– Utbildning och kunskap är vårt främsta vapen. Därför är det inte bra att ointresset för att utbilda sig är så stort. Utbildningarna måste göras aktuella, intressanta och tillgängliga, så att fler unga i förorten vill och kan ta del av dem.

Adonay E. Kidane, 18:
– Det finns ett förakt för politiker och rättssystem, bland annat i våra områden, som tar sig i uttryck att man inte röstar. Samhället har blivit mer polariserat och känslan av gemenskap har minskat. Det måste vi försöka ändra på, och att rösta är ett sätt att göra det.

Alexander Zadruzny, 17:
– Det viktigaste är att så många förstagångsväljare som möjligt tar sig till vallokalen. Annars kan det bli en ond cirkel – man fortsätter att inte rösta. Och den som inte röstar lägger indirekt sin röst på främlingsfientliga krafter, som vill förstöra vår demokrati. Rösta blankt om du inte gillar något parti, men rösta!

Victoria Escobar, projektledare, 24:
– Eftersom jag jobbar med ungdomar blir jag frustrerad över hur våra ungar dör och blir ”en till i statistiken”. Det är någons barn som dör. Var är ansvaret över våra barn och vår framtid?

Lina Riyadh, 18:
– Politikerna behöver utbildas. Alla är inte kunniga om det de pratar om. Generellt så kan de för lite om förorten. De borde komma hit för att se och lyssna. Och de borde lyfta fram det positiva som finns här också.

 

Så röstade stockholmarna i kommunvalet

Valresultatet i kommunvalet i Stockholm 2014. Källa: Valmyndigheten