98 respektive 21 år. Herta Fisher och kandiderar i höst till fullmäktige. Foto: Melina Reid

De är äldst och yngst i Solnapolitiken

300 kandidater söker i september väljarnas förtroende i Solna. Mitt i Solna har studerat vallistorna, och hittat den äldsta och yngste kandidaten.

  • Publicerad 12:00, 20 jun 2018

– Välkommen hem till mig!

Gästen som Herta Fischer tar emot i sin lägenhet i Råsunda heter Henrik Almén. Det skiljer 77 år emellan dem, men de har en viktig sak gemensamt. Båda vill vara med och påverka i Solna, hon för Vänsterpartiet, han för Miljöpartiet. Med sina 98 respektive 21 år är de äldst och yngst på höstens vallistor.

”Kul att representera partiet lokalt”

Henrik Almén, 21-årig statsvetenskapsstudent från Huvudsta, står på Miljöpartiets vallista för första gången. Han är sedan tidigare aktiv i Gröna studenter.

– Nu när det är valår tyckte jag det var dags att ta steget och engagera mig aktivt partipolitiskt. Det känns jättekul att då ha fått förtroendet att representera partiet lokalt, säger han.

Han brinner för klimat-, miljö- och utbildningsfrågor, och anser att Solna kan bli bättre ur alla de perspektiven.

Här är kandidaterna som vill styra Solna

– Det är oerhört mycket bilväg i Solna och luftkvaliteten är väldigt dålig på flera platser. Det behövs bra cykelvägar genom hela kommunen.

– Solna har ett stort behov av att rusta upp skolorna, många är i dåligt skick. Det vill vi satsa mer på, säger Henrik Almén.

Rutinerad i Solnapolitiken

Herta Fischer har suttit i Solnas kommunfullmäktige i 10 år och har 28 år som landstingspolitiker i bagaget. Hon är konsertpianist och välkänd kulturpersonlighet i Solna, bland annat som värd för Solnas stadsbiblioteks kultur- och musikforum wienerkafé.

Att lyssna – det är Hertas melodi, också i politiken.

– Jag tror på att vara pragmatisk, det är bättre att få igenom lite än ingenting alls. Jag har ju viss erfarenhet, säger hon.

Kultur och barns psykiska hälsa är hjärtefrågor. ”Gränslöshet” ringar in hennes politiska engagemang.

– Jag är för gränslöshet – mellan ålder, kön och etniciteter. Människor berikar varandra.