Upplands-Bro kommuns expansionstakt väcker blandade känslor hos lokalbefolkningen. Foto: Leon Hansén

Därför växer Upplands-Bro mest i landet

Att Upplands-Bro växer så det knakar är ett faktum. Positivt, tycker de flesta politiker. Men hur befolkningsökningen ska hanteras är en skiljelinje mellan höger och vänster. Frågan väcker även starka känslor hus befolkningen.

  • Publicerad 20:16, 6 sep 2018

– Att vi är inne i en expansiv fas nu beror på att det gjordes väldigt lite bakåt i tiden. Sedan ett par mandatperioder tillbaka har det funnits en politisk vilja att det ska börja hända saker, säger Fredrik Kjos (M), oppostionsråd. 

744 nya medborgare på ett halvår

Med en befolkningsökning på 2,7 procent är Upplands-Bro den mest växande kommunen i hela landet, enligt SCB:s statistik för det första halvåret 2018. 

Fredrik Kjos (M) tycker att utvecklingen generellt sett är positiv, men menar samtidigt att man måste dra lärdom av expansiva perioder tidigare år.

– Allt som gjordes under miljonprogramsåren var inte bra. Vi ser fortfarande konsekvenserna av stora hyreshusområden i Upplands-Bro. I exempelvis Tibble finns noll social oro, eftersom fokus där låg på att bygga bostadsrätter, säger han.

Han vill att ägande av sin bostad ska prioriteras vid framtida nybyggen.

Går till val på fler hyresrätter

Till skillnad från Moderaterna går Socialdemokraterna till val på fler hyresrätter med enligt partiet ”rimliga hyror”. Minst 30 procent ska vara hyresrätt vid nybyggnation, anser man.

– Det finns goda möjligheter att flytta till oss. Vi har skapat förutsättningar för många nya bostäder, sa Camilla Janson (S) till Mitt i Upplands-Bro när nyheten om befolkningsökningen presenterades i augusti.

Hon anser att utvecklingen endast är positiv.

– Jag har märkt att väldigt många fått upp ögonen för vår kommun. Det är många som vill investera och företagsetableringarna ökar kraftigt, sa hon.

Väcker blandade känslor

När Mitt i Upplands-Bro publicerade nyheten om befolkningsökningen väckte den stor debatt på Facebook. Vi åkte därför ut för att prata med lokalbor.

Kicki Ryman som bor i Kungsängen tycker att utvecklingen sker på gott och ont.

– Det behövs ju fler bostäder. Jag har själv två döttrar och vet hur svårt det är att få en egen lägenhet, säger Kicki Ryman.

Kicki Ryman, pendlare och boende i Kungsängen, tycker att utvecklingen är tveeggad. Foto: Leon Hansén.

Samtidigt upplever hon att infrastrukturen inte riktigt hänger med. Som pendlare till innerstaden menar hon att kollektivtrafiken måste bli bättre.

Har sett kommunen växa fram

Hans Bergström som bor i Tibble är tidigare socialdemokratisk kommunalpolitiker, men har avsagt sig sina uppdrag. Han har bott i Upplands-Bro sedan 1969 och lyfter fram dramatiska förändringar.

– Förr gick det mjölkkor här. Det var en kommun med många lantarbetare, men nu finns inte en mjölkgård kvar, säger Hans Bergström.

Hans Bergström, tidigare socialdemokratisk politiker, har sett kommunen växa fram sedan -69. Foto: Leon Hansén.

Han berättar att det tidigt fanns planer på att kunna inrymma 45 000 invånare, men att expansionen inte satts i verket förrän på senare tid.

– En del ser positivt på utvecklingen, medan andra tycker att för många grönområden byggs bort och att det byggs för högt. Själv tycker jag att det positivt med fler bostäder i kommunikationsnära områden. Det behövs fler invånare i fall vi vill ha mer levande centrum med fler butiker.

Planen: Kommunen vill bygga LSS-boende på fotbollsplanen

Grannar kritiska: "De har inte gjort sin hemläxa" I norra Brunna vill kommunen att Upplands-Brohus ska bygga ett LSS-boende. Grannarna menar att dessa boenden både ska och måste byggas, men de frågar sig om Upplands-Bro gjort sin hemläxa gällande...fredag 24/9 18:04

Ansvarig politiker: ”Inget är klart”

Kommunen om LSS-planerna i Brunna. Socialnämndens ordförande Martin Normark (L) som är ansvarig för de eventuella planerna i Brunna vill framhålla att ingenting är klart.fredag 24/9 17:59