Därför säger Liberalerna nej till Vänsterpartiet

Socialdemokraterna i Botkyrka söker efter valresultat stöd över blockgränserna. Partiet har bland annat fört samtal med Liberalerna som dock ställer krav på att Vänsterpartiet inte får vara med i en ny majoritet.

  • Publicerad 20:26, 12 sep 2018

Socialdemokraterna har efter valnatten även fört samtal med andra partier. Enligt Socialdemokraternas ledare Ebba Östlin är det dock uteslutet med Moderaterna och Sverigedemokraterna. Hon tror att det kan ta upp till ett par veckor innan det är klart hur partiets stöd ska se ut.

– Jag har varit tydlig med att jag vill samtala med ett antal partier som är demokratiska och jag har pratat över blockgränserna, säger Ebba Östlin som dock inte vill avslöja några partinamn.

 Liberalerna med tre mandat är dock ett av partierna de talat med. Ett av deras krav förändrar dock spelplanen för majoritetsbildningen ytterligare.

– De måste välja bort Vänsterpartiet. Sverigedemokraterna är ett högerpopulistiskt parti och Vänsterpartiet är ett vänsterpopulistiskt parti, säger gruppledaren Lars Johansson som inte vill gå in på några andra krav de ställer.

”Förstår inte vad som är extremistisk”

Amra Bajric, ordförande för Vänsterpartiet, berättar att partiet för samtal med S men hon har svårt att förstå Liberalernas hållning.

– Jag förstår inte vad som är extremistiskt eller populistiskt med reformer som gynnar fattiga, exempelvis gratis tandvård. Jag förstår inte vad en sådan kommentar ska bidra till, säger hon.

Liberlerna gick enligt det preliminära resultatet tillbaka 0,9 procent i årets val och landade på 4 procent, medan Vänsterpartiet gick fram 2,1 procentenheter och landade på 9,1 procent.