Vem som ska styra i ditt bostadsområde bestämmer inte du – utan politikerna i stadshuset. Foto: Mostphotos

Därför får du inte välja politiker där du bor

Du bor i en stadsdel i Stockholm – men kan inte påverka vilka politiker som styr där. Mitt i reder ut vad som händer med din röst i kommunvalet.

  • Publicerad 16:25, 23 aug 2018

Någon vinner valet och sedan börjar kohandeln. Det finns inte några direktval till nämnder i Sverige, så vem som kommer bli boss över området där du bor har du som medborgare svårt att påverka.

Till exempel har Vänsterpartiet ordförandeklubban i Norrmalms stadsdelsnämnd, trots att partiet är bland de minsta bland Vasastans väljare.

Och därför har inte SD några platser i någon nämnd i Stockholm, trots att de vid förra valet fick fler av Stockholmarnas röster än både C och KD.

Hur kan då detta komma sig? Anledningen är att det är politikerna i fullmäktige som bestämmer hur nämnderna ska tillsättas, hur stadsdelarna ska styras.

Kan frysa ut SD

Fullmäktige har här stor frihet, de kan om de vill slå samman nämnder, som till exempel en gemensam kultur- och idrottsnämnd. De kan också besluta att slå samman stadsdelsnämnder – vilket alliansen går till val på nu.

Vad kan då SD göra när resten av fullmäktige fryser ut dem från nämnderna? Vid förra valet hade de inget att sätta emot – eftersom de inte var tillräckligt stora för att kunna åberopa ”lagen om proportionellt valsätt”.

– De hade inte tillräckligt många röster, säger Eva Debels, kanslichef för valnämnden i Stockholm.

Kan kanske kräva plats

Hur stora behöver då SD bli för att få ta plats i nämnderna i stan? För att till exempel kräva en plats i trafiknämnden skulle SD vid förra valet behövt ha åtta mandat i kommunfullmäktige, istället för de sex man fick. Så om de får fler röster i valet 2018 har de större chans att kunna kräva plats.

Sammanfattningsvis: Valresultatet behöver inte spela någon roll för hur just din stadsdel kommer att styras. Det beslutas senare i förhandlingar mellan partierna i fullmäktige.

Nedan en illustration hur rösterna fördelades i stadsdelarna i förra valet:

Fakta

Kommunpolitiken kan se olika ut

Kommunfullmäktige beslutar vilka nämnder som ska finnas och väljer ledamöter.

Varje nämnd ansvarar för ett visst område. Exempel på nämnder som finns i många kommuner är miljönämnd, socialnämnd och kulturnämnd.

Eftersom kommunerna själva bestämmer vilka nämnder de vill ha ser det olika ut runt om i Sverige. Alla frågor som kommer till fullmäktige förbereds i någon av nämnderna. I mindre frågor kan nämnderna besluta direkt.

Källa: SKL
Visa merVisa mindre