Brigita Komarkova tycker valresultatet i riksdagen är osäkert och samtidigt spännande. Foto: Jens Kassnert

Danderydsbor om valet – ett ganska väntat resultat

Moderaterna neråt och Centern uppåt. Det hade flera boende i Danderyd redan förutspått. – Fortsätter det så här blir det allvarligt, säger Jan Sundberg i Enebyberg.

  • Publicerad 14:23, 10 sep 2018

Dagen efter valet frågade Mitt i runt i kommunen hur boende i Danderyd upplevde valresultatet. Och svaren var mycket enhälliga – det var ganska väntat. Med det syftade de på Moderaternas tapp och Centerns uppgång.

– Det har funnits en tydlig signal vad väljarna anser. Fortsätter det så här blir det allvarligt för Moderaterna, säger Jan Sundberg i Enebyberg.

Just i Enebyberg har Centern fått ett starkt fäste då många har valt att rösta grönt efter att Moderaternas byggprojekt har upprört de boende här.

– Det här är effekten av Moderaternas byggframfart. Väldigt spännande att Centern fick så högt och att Moderaterna har gått från att ha egen majoritet. Till och med i deras starkaste fäste, Djursholm, har de tappat flera väljare, säger Anders Gullfeldt.

Moderaternas tapp på allas läppar

Moderaternas tapp är det som direkt kommer upp hos de flesta som Mitt i pratar med. Framförallt syftar de på att tappet kommer på grund av byggprojekten. Det är partimedlemmarna väl medvetna om. Men också kommer ledarskapet upp. Både på kommunnivå och i Riksdagen.

– Jag tror att det skadade partiet när Anna Kinberg Batra fick avgå. Jag tycker inte att Ulf Kristersson har gjort det bra i debatterna mot slutet, säger en av rösterna.

Det känns inte som att politikerna lyssnar på invånarna

En annan tar upp ledarskapet i Danderyd.

– Det känns inte som att politikerna lyssnar på invånarna som de är till för att göra. Det är nog det som visar sig nu, säger en annan person.

Trots tappet får de borgerliga partierna majoritet i kommunfullmäktige vid samma sammansättning som den tidigare mandatperioden.

–  Det hade kunnat vara roligare men det gör ingen skillnad. Det blir som innan, säger Wiveca Haas.