Ida Leveby Andersson sammanfattar läget inför valet i Värmdö. Foto: Mitt i Stockholm

Dags för dig att välja Värmdös riktning

Skolan, trafiken och Värmdös växtvärk är de stora valfrågorna, nu är det upp till väljarna att bestämma hur Värmdös styre ska se ut. Här är vår sista minuten-guide till dig som ännu inte bestämt dig.

  • Publicerad 16:00, 7 sep 2018

”Jag röstar för att visa att jag finns här”.

När jag i vintras träffade förstagångsväljaren Yazan Amoura, 18, fanns en stor förväntan inför att gå till valurnan den 9 september. Han ville äntligen få vara en del av samhället på riktigt. 

Följ valet i Stockholms län på mitti.se

För majoriteten av Värmdöborna, som har en medianinkomst långt över snittet, är vägen till inflytande i samhället kortare och något de är vana vid. De har under de senaste fyra åren identifierat främst tre områden där de vill se ändring. Skolan, trafiken och Värmdös växtvärk. Det går också politikerna till val på.

För det är lite så det funkar med politik, en slags växelverkan mellan att som makthavare sätta agendan och samtidigt böja sig inför vad medborgarna kräver.

Moderaterna vill därför bygga Östlig förbindelse. Liberalerna vill öka stödet till högpresterande elever, medan Vänsterpartiet slåss för en likvärdig skola.

Så hoppas de alla vinna röster.

Samtidigt, på valdagen, står en förstagångsväljare och röstar. Inte bara på sakfrågor. Utan för att visa att han finns. Följ vår bevakning av vad som händer i vår app och på vår sajt.