Kristian Lönner Foto: Mitt i Stockholm

Dags att rösta – Stockholms framtid står på spel

Valdagen närmar sig – vem ska få styra i Stockholms stadshus de närmaste fyra åren? Här är vår sista minuten-guide för dig som inte har bestämt dig ännu.

  • Publicerad 04:55, 8 sep 2018

Nyligen läste jag att det under Andra världskriget bara fanns elva demokratier kvar i världen. En påminnelse om demokratins sårbarhet.

För demokrati är inte enkelt. Till sin natur är den full av brister – ändå är den det bästa styrelseskick vi känner till. Och det finns en dag då demokratin fungerar bättre än alla andra dagar – på valdagen. Då är varje röst lika mycket värd oavsett lön, yrke, kön och födelseland. Det är faktiskt rätt vackert.

 

Ofta är det de lokala valen, till kommun och landsting, som påverkar dig mest. Där fattas beslut om förskolan, trafiken och stora byggprojekt. I Stockholm handlar det exempelvis om barn till föräldralediga ska ha rätt till 40 timmars förskola eller om cykelbanor ska byggas på bekostnad av bilparkeringar.

Valet till landstinget har präglats mycket av turerna kring Nya Karolinska. Men Stockholms läns landstinget styr över riktigt stora frågor som påverkar alla oss stockholmare: kollektivtrafiken, sjukvården och den övergripande samhällsplaneringen.

Det är därför som vi på Mitt i har allt fokus på de lokala valen så att du ska känna till alternativen när du lägger din röst i valurnan den 9 september. Och vi lovar att fortsätta hålla dig uppdaterad fram till valet, under valet och efter valet.

För kom ihåg – demokratin överlever bara så länge vi deltar och försvarar den.