Sandra Bengtsson och Åsa Lundvall ser både fördelar och nackdelar med byggandet. Foto: Klara B Orreteg

Dagar kvar till valet – byggtakten engagerar

Byggandet i Järfälla är en av de allra största frågorna i valet. I alla fall för politikerna. Men vad säger de som faktiskt bor i kommunen, spelar byggtakten någon roll?

  • Publicerad 05:00, 6 sep 2018

1980 hade Järfälla kommun en befolkning bestående av 53 321 personer. År 2030 räknar man med att den siffran ska vara cirka 115 919.

Kommunen växer och i och med den kommande tunnelbanan har man ingått ett avtal om att bygga ungefär 1000 nya lägenheter om året. Till detta har man också tagit beslut om ytterligare bostadsbyggande.

Ett måste, menar koalitionen och pekar på stark inflyttning. Förhastade beslut, menar oppositionen och tycker att man ska sänka takten. Sverigedemokraterna tycker till och med att man ska pausa helt till dess att nya, och bättre, avtal tagits fram.

Blir inbyggd

Men vad tycker Järfällas invånare? De som behöver någonstans att bo när de flyttar hemifrån, och de som under lång tid får bo bredvid byggarbetsplatser och tillfälliga vägar?

Åsa Lundvall kommer gående från Jakobsbergs centrum och är på väg hem till sin lägenhet en liten bit bort. Precis bredvid, på det som idag är parkering, ska man snart bygga nya bostäder.

– De kommer bygga in mig, men jag vill inte att de slutar bygga. Jag har ett vuxet barn som bor på min soffa, säger hon. Människor måste ju ha någonstans att bo.

Åsa menar att det är lätt att säga att det är dags att sakta ner farten när man själv sitter tryggt i en bostad. Men det är ju långt ifrån alla som har ett eget hem. Dessutom bidrar bostadsbristen till stiltje, menar hon.

– Det finns ju äldre människor som skulle vilja lämna villan för en lägenhet, men det går ju inte när det inte finns några att flytta till, säger hon.

Rädd för prisras

I Barkarbystaden är Sandra Bengtsson ute på en promenad med Elise, sex veckor gammal. Elise sover nöjt i selen på mammas bröst. De bor i en hyresrätt och trivs här, säger Sandra.

Men det finns en oro för att den höga byggtakten kan få priserna på bostadsrätter att falla.

– Då kanske man gör om de som inte blir sålda till hyresrätter och jag är rädd för att det kan göra att området blir stökigt, säger hon. Blandningen är viktigt.

När hon fått tänka en stund landar hon ändå i att byggandet är bra.

– Det är ju kul att staden växer och blir mer levande med fler restauranger, caféer och butiker, säger hon.