Chef på vårdcentral sågar politiska förslag

Det råder ”tillgänglighetshysteri” bland politikerna, menar Kersti Ejeby, chef på Gustavsbergs vårdcentral. Samtidigt tillåts bemanningsföretag och nätdoktorer dränera vården på pengar.

  • Publicerad 07:47, 20 aug 2018

Kersti Ejeby är verksamhetschef på Gustavsbergs vårdcentral, som är störst i länet. Den är väletablerad med anor från 1800-talet och provinsialläkartiden. På 70-talet blev det en modern vårdcentral, som drivs av landstinget. Numera har den 31 592 listade patienter.

– Det har byggts mycket bostäder här, eller så tycker folk att vi gör ett bra jobb, säger hon apropå mängden patienter.

Vi frågar henne om de förslag som politikerna har för att förbättra vårdcentralernas tillgänglighet, som Mitt i skrivit om. Kersti Ejeby sågar de flesta.

Fler vårdcentraler?

– Nej, se till att de som finns fungerar, speciellt i utsatta områden.

Kvällsöppet?

– Vi har haft svårt att bemanna dagtid i 20 år. Och med nuvarande ersättningsnivåer blir det allt svårare. Det blir inte lättare att rekrytera läkare om de dessutom ska jobba kvällar. Då lockar bemanningsföretag ännu mer som alternativ för läkarna.

Digitala husläkare?

– Husläkare på vårdcentralen som både jobbar digitalt och med fysiska besök är förstås framtiden. 

Mindre detaljstyrning?

– Administrationen är inget stort problem.

Fasta husläkare?

– Nödvändigt för en bra primärvård. Men det finns inte tillräckligt många fast anställda läkare till det.

Medicinsk bedömning inom 24 timmar?

– Med bra rådgivning av sköterska per telefon kan man komma långt.

Det är inte många av förslagen som finner nåd hos Kersti Ejeby. Och det är inte tillgängligheten som är det stora problemet, menar hon.

– Det råder en tillgänglighetshysteri där unga, yrkesaktiva med enklare symptom värderas högre än omhändertagande av äldre med kroniska sjukdomar. Politiker tävlar i tillgänglighet. Jag trodde vi förväntades bedöma, prioritera och ge vård efter behov, inte efterfrågan.

Ersättningen till vårdcentralerna har ökat med mindre än 1 procent om året de senaste tio åren berättar hon, och man måste skära ner på läkarbesöken för att få budgeten att gå ihop.

– Samtidigt kan människor boka läkartider via web utan att en prioritering har gjorts och anlita nätdoktorer utan begränsning, finansierat med skattemedel, säger Kersti Ejeby.

Fakta

Kersti Ejebys 3 krav för vårdcentralerna

1. Primärvårdens del av sjukvårdsbudgeten måste höjas.

2. Digitala läkarbesök ska utgå från fysiska vårdcentraler.

3.  Bemanningsföretagen måste bort från primärvården.

Visa merVisa mindre