Centrum rivs – S vill flytta det till pendeln

Jordbro centrum ska rivas – och 500 bostäder väntar runt hörnet. Nu säger Socialdemokraterna att man står fast vid Jordbro station som ny plats för Jordbros nya centrum. ”Servicen behöver vara där det finns bäst kommersiella förutsättningar”, säger Göran Svensson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

  • Publicerad 17:00, 16 mar 2018

Jordbro centrums nya ägare Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, planerar inför rivningar och förtätningar vid nuvarande Jordbro centrum.

Omkring 500 bostäder väntas få plats i området. Och frågan om var framtida Jordbro centrum ska ligga måste avgöras.

I 25 år har Jordbro centrum, ökänt som ett av de mest gråtrista centrumen i Stockholm, diskuterats fram och tillbaka utan att något hänt.

Kommer rivas – oavsett

Nu säger stadsbyggnadsnämndens ordförande i Haninge, Göran Svensson (S), att styrande Socialdemokraterna står fast vid sitt tidigare förslag med ett nytt Jordbro centrum uppe vid Jordbro station i stället.

– Servicen behöver vara där det finns bäst kommersiella förutsättningar. Skulle centrum vara kvar i nuvarande läge efter ombyggnaderna så skulle det bli ett betydligt mindre centrum än dagens centrum. Den bedömningen gör SBB och andra, säger Göran Svensson.

– Men oberoende av var det nya centrumet ska ligga så kommer det nuvarande Jordbro centrum att jämnas med marken. Blir det ett nytt centrum på dagens plats så blir det ett nytt.

När börjar SBB att förändra vid centrum?

– Jag skulle vilja se ett första spadtag i år eller i början av 2019, säger Göran Svensson.

Klart är att projektet kommer ta ett antal år.

– Det är ett stort projekt. Om jag är försiktig tror jag att 400-500 bostäder i blandade upplåtelseformer kan byggas, säger Göran Svensson.

Diskussionen under åren har handlat om huruvida fler företagare och kunder skulle lockas till centrala Jordbro om köpcentrumet hamnade just intill Jordbro station i stället.

Detta är också något flera av näringsidkarna i Jordbro centrum framhållit.

– Man träffar ju många Jordbrobor som säger att de aldrig handlar i Jordbro centrum. Det är också ganska många som kliver av pendeln i Jordbro och jobbar i industriområdet. Kommer de utnyttja butiker som ligger närmare dem, och kommer det gå bättre för vårdcentralen och tandläkare om de också ligger vid pendeln? säger Göran Svensson.

– Men vi på kommunen styr ju inte själva över det här.

Tror på politisk enighet

Medan SBB alltså köpt Jordbro centrum och nu ska bygga bostäder i området, så är det Haninge kommun och Haninge bostäder som äger marken vid pendeltåget.

Moderaterna har tidigare ansett det som en dålig idé med ett nytt centrum vid pendeltåget?

– Jag uppfattar nog det som att det finns en politisk enighet i Haninge om att Jordbro centrum behöver utvecklas, och att butiker ska ligga där det är kommersiellt mest gångbart.

– Men vi kan aldrig tvinga någon att etablera butiker i Jordbro, vi kan bara leta och förhoppningvis hitta butikskedjor och liknande aktörer, säger Göran Svensson.