Centerns råttlösning: Giljotiner i alla hus

Centerpartiet har stora planer för Stockholms råttbekämpning. Men hjälp av råttgiljotiner i stans alla fastigheter vill partiet döda en kvart miljon fler råttor per år. – Vi måste beta av kvarter för kvarter, säger Jonas Naddebo (C), som installerat en egen giljotin i sin källare.

  • Publicerad 14:55, 8 maj 2018

Jonas Naddebo, vice gruppledare i Centerpartiet i Stockholms stad, låser upp dörren till sitt källarförråd i Vasastan. Här, under ett plåthölje i golvet, gömmer sig en liten mördarmaskin.

105 döda råttor på ett år

Den så kallade råttgiljotinen, som är en av två i Jonas Naddebos bostadsrättsförening, dödar i snitt 50 råttor per år.

– Förra året dödade vi sammanlagt 105 råttor, säger Jonas Naddebo (C) som går under den självutnämnda titeln ”Råttmannen” i kommunfullmäktiges talarstol.

Hans parti vill att fler bostadsrättsföreningar ska haka på trenden med råttfällor i bostadshus  – men först vill de ta itu med råttproblemen i stans egna fastigheter. Genom att installera råttgiljotiner i kommunens 2 175 skolor, vårdboenden, bostäder och arbetsplatser vill partiet döda omkring 230 000 fler råttor per år.

När råttorna dödats försvinner de ut i avloppssystemet och blir biogas. Foto: Pekka Pääkkö.

Ska finnas i alla bostadshus

Tanken är att metoden ska sprida sig till alla bostadshus i hela stan.

– Vi vill vi öppna upp för samverkan mellan kommunen, fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Eftersom råttorna bara rör sig 25 meter från sitt bo måste vi beta av kvarter för kvarter för att döda dem på ett effektivt sätt, säger Jonas Naddebo (C).

Men 230 000 råttor per år. Finns det verkligen så många råttor i Stockholm?

– Ja, det tror jag. Eftersom vi lyckats döda 100 stycken i vårt hus kan man tänka sig att det är möjligt att göra det även i andra fastigheter.

Giftet förbjöds

Tommy Tuvunger, viltvårdare på trafikkontoret och ansvarig för stans råttbekämpning, tror inte att siffran är i överkant.

– Råttor är specialister på att yngla av sig. Det kan mycket väl stämma, säger han.

Råttorna förflyttar sig i avloppssystemen men kommer upp till ytan under sommarmånaderna för att kalasa på mat som lämnas i stadens parker. Ingen vet hur många råttor som finns i stan, men enligt siffror från trafikkontoret görs mellan 800 och 1 000 råttanmälningar per år. Hur många som dödats finns inga offentliga siffror på.

Sedan råttgiftet Racumin förbjöds i maj 2017 har staden tvingats hitta nya sätt att bli kvitt skadedjuren, bland annat med hjälp av giftlådor under papperskorgar av typen Big Belly,

– Problemet är att inte tillräckligt många råttor letar sig dit. De äter hellre mat som slängs på marken. Vi måste hitta nya och innovativa metoder som minskar trycket och risken för råttinvasioner, säger Jonas Naddebo (C).

Vad kommer det här att kosta?

– Vi har inte gjort någon exakt beräkning, men det är klart att det kostar. Men staden lägger redan mycket resurser på råttbekämpningen och det här bidrar på ett nytt sätt, bland annat eftersom råttorna som dör blir biogas.

Foto: Pekka Pääkkö.

Mer miljövänligt

Tommy Tuvunger arbetar inte med råttbekämpning i avloppen, men har ingenting emot metoden.

– Jag tror säkert att det funkar. Det är dessutom mer miljövänligt eftersom man slipper använda gift, säger han.

Centerpartiet kommer att lägga in förslaget om råttgiljotiner i stadens fastigheter sin nästa budget. Partiet föreslår också att stan tar tillbaka det gamla råttgiftet Racumin under ” extrema invasioner” för att snabbt kunna kontrollera råttbeståndet. Om det blir verklighet visar sig efter valet.