Årstaskogens räddning - Centerpartiets frälsning? Foto: Mostphotos

Centern ökade 300 procent – tack vare Årstaskogen

Centerpartiets valframgångar i riksdagen och Stockholms stad har knappast undgått någon. Men det är ingenting mot partiets frammarsch i Årsta – med ökningar på över 300 procent i enskilda distrikt. Förklaringen är uppenbar: Partiets löfte att rädda Årstaskogen från exploatering.

  • Publicerad 16:31, 10 sep 2018

Centern i Stockholm ökade kraftigt i fullmäktigevalet och nådde 7,9 procent – den bästa siffran för partiet på 42 år. Men på vissa håll i södra Stockholm är uppgången betydligt större än så. Eller vad sägs om 20,3 procent i valdistriktet Årstaskogen – att jämföra med 4,8 procent föregående val? Eller 14,4 procent i Årstaliden?

Huvudorsaken är utan tvekan att partiet gått till val på att stoppa de rödgrönrosa planerna på att bygga 800-1 000 bostäder i skogsområdet.

– Vi anser att man ska bygga högt och tätt på vissa ställen just för att kunna bevara sådana här parkområden. Årstaskogen är ett tydligt exempel på ett grönområdes som behöver bevaras därför att staden växer och vi behöver säkra tillgången på fina och stora rekreationsområden, säger Karin Ernlund, Centerpartiets gruppledare i Stockholm.

Karin Ernlund , gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad, lovar att slåss för Årstaskogen. Foto: Centerpartiet

Kan ni rädda Årstaskogen med det här valresultatet?

– Ja, det är klart att vi kan. Men nu pågår förhandlingar pågår mellan partierna för att hitta ett ansvarsfullt sätt att styra staden. Utifrån det får vi föra de sakpolitiska diskussionerna. Där kommer vi från Centerpartiet så klart, med det här starka stödet i ryggen, att driva på för att rädda Årstaskogen.

Blir det ett krav från er sida i förhandlingarna?

– Jag kommer att förhandla i den nya majoriteten i den här frågan, men jag vill inte göra det via media. Men det är en viktig fråga för oss.