Centerpartiet i Vaxholm tänker inte samarbeta med SD. Foto: Mostphotos

Centern i Vaxholm utesluter samarbete med SD

Centerpartiet i Vaxholm tänker inte samarbeta med Sverigedemokraterna för att alliansen ska få behålla makten i Vaxholm. Det beskedet ger Malin Forsbrand (C).

  • Publicerad 16:56, 12 sep 2018

Alliansen i Vaxholm kommer inte att kunna hålla sig kvar vid makten med hjälp av Sverigedemokraterna. Partiets värdegrund skiljer sig allt för mycket från Centerpartiets. Det beskedet ger Malin Forsbrand (C):

– Samarbete med SD är uteslutet för oss. Det kan jag säga redan nu.

I övrigt kan hon inte säga hur hennes parti kommer agera när frågan om vem ska styra Vaxholm ska avgöras.

”Viktigt att ta sig en funderare”

– Det är för tidigt att säga det än. Vi kommer att ta en ordentlig diskussion inom Centerpartiet vad vi vill göra, vad vi fått mandat att göra och vad väljarna som röstat på oss vill. Jag tror det är väldigt viktigt att ta sig en funderare.


Mandatfördelning i Vaxholm 


Källa: Valmyndigheten


Enligt det preliminära valresultatet får SD två mandat i Vaxholms kommunfullmäktige, precis det som saknas för att ge alliansen majoritet.

Men någon vågmästarroll ser partiet alltså inte ut att få, åtminstone inte om Centern får råda. Beskedet är dåliga nyheter för moderater som kan ha hoppats på ett samarbete. Då återstår nämligen bara att söka stöd från röda S eller V (inte särskilt troligt) eller borgerliga Waxholmspartiet som numera gått om moderaterna som Vaxholms största parti.

Jag skulle gärna vara kommunstyrelseordförande

 Carl-Magnus Broström, Waxholmspartiet

– Jag skulle gärna vara kommunstyrelseordförande. Sedan får man se fråga för fråga. Jag kan inte se varför vi måste måste ha gammeldags blockpolitik i vår lilla stad, säger Carl-Magnus Broström (WP) till Mitt i.

–  Jag hoppas moderaterna kontaktar oss. Det viktigaste är att moderaterna och liberalerna inser hur liten skillnad det är mellan oss och dom.

Vill ta vara på kompetenta personer

Carl-Magnus Broström (WP) är även öppen för att söka bredare stöd, inte minst för att ta vara på den kompetens han ser finns:

– Vi måste också titta på individer. Jan-Olof Schill (Socialdemokraterna) är ju oemotsagt kunnigast på kommunal ekonomi och Sara Strandberg (Vänsterpartiet) brukar ju kallas Vaxholms smartaste person.

S hoppas på styre utan M

I ett uttalande från Socialdemokraterna tidigare i veckan skriver Jan-Olof Schill (S) att han ser att valresultatet ”öppnar för ett annat och mycket mer samarbetsinriktat styre utan moderaterna”.

Mitt i har även sökt kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M) för en kommentar, men han vill avvakta det slutgiltiga valresultatet som kommer i morgon torsdag (13/9).