C, V och SD är landstingets valvinnare

Vänsterpartiet och Centerpartiet gick framåt i landstingsvalet. Moderaterna backade. Det är NKS-affären som nu straffar Moderaterna, menar Vänsterpartiets Jonas Lindberg. Moderaterna tycker att det är en förhastad slutsats.

  • Publicerad 17:08, 10 sep 2018

 

Centerpartiet kammade hem 12 mandat (platser) i landstingsfullmäktige, enligt preliminära siffror.

– Det visar att det finns ett starkt stöd för vår politik för bland annat fler cykelvägar och pendelbåtslinjer, säger Gustav Hemming (C).

Vänsterpartiets Jonas Lindberg, som kommer att sitta på ett av partiets 16 mandat, menar att deras framgång beror på att de tagit vårdpersonalens villkor på allvar.

Han menar också att väljarna visat att de inte är nöjda med hur Moderaterna hanterat NKS-affären, och att marknadslösningarna i sjukvården gått för långt.

– De straffas nu. De borde ompröva sin inställning, säger han.

M backar kraftigt

Moderaterna förlorar nio mandat och har nu 34 platser. Landstingsrådet Irene Svenonius (M) håller inte med om att NKS-affären är orsaken till partiets tapp.

– Det är en förhastad slutsats. I landstingsvalet har vi tappat strax under sex procent, i riksdagsvalet och kommunvalet har vi tappat strax över sex procent. Att då hänvisa till att vi skulle ha tappat i landstinget till följd av Nya Karolinska är förhastat. Det är nationell trend att M gått tillbaka och det har drabbat oss även i landstinget, säger hon.

Har NKS-affären påverkat något?

– Det är svårt att säga. Vi kommer att göra en gedigen eftervalsanalys för att se vilka frågor som har spelat in och på vilket sätt de har spelat in.

MP backar kraftigt

Socialdemokraterna gör ett bättre val i landstinget än i riksdagen. Av de 149 platserna i landstingsfullmäktige ser de ut att få 40.

Samtidigt backar Miljöpartiet så kraftigt att det rödgröna blocket nu bara har 64 mandat, och det är fortsatt den borgerliga alliansen som är störst med 70 mandat.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) poängterar att Socialdemokraterna nu är det största partiet i landstinget.

– Det är en framgång för oss och en tydlig signal från väljarna då Moderaterna tappar kraftigt för andra valet i rad. Jag vill nu föra samtal med andra partier som likt oss inte vill att Sverigedemokraterna ska stärka sin ställning som vågmästare, säger hon.

Sverigedemokraterna får femton mandat och blir därmed vågmästare – om inte några nya allianser eller konstellationer bildas.