Alliansen ska den närmaste tiden sätta sig och diskutera vad valresultatet innebär Foto: Anders Gustafsson

C och KD kan kräva belöning för valframgång

Centerpartiet är den stora vinnaren i kommunvalet i Nacka. Partiet är enda parti som ökar väljarröster i samtliga 18 valdistrikt som går att jämföra med valet 2014. Även Nackalistan och Sverigedemokraterna går framåt i flera av de 18 distrikten. C och KD kan komma att kräva att valresultatet belönas när Alliansen formar sin politik.

  • Publicerad 15:37, 11 sep 2018

Nacka består av 53 valdistrikt i två kommunvalkretsar.

Majoriteten av valdistrikten är antingen nya eller har ändrats inför valet 2018 och jämförelser med valet 2014 är inte möjligt.

I 18 valdistrikt går det dock att jämföra valresultaten 2014 och 2018.

C ökar i alla 18 distrikt

Centerpartiet har som enda parti ökat sin röstandel i samtliga av de 18 distrikten. I tolv distrikten är C dessutom det parti som tar störst andel nya väljare.

När Mitt i pratade med Hans Peters (C), dagen efter valet lät han glad. Centerpartiet tar tre nya mandat i fullmäktige:

– Det är rikstrenden. Under valrörelsen har vi känt en medvind, jag tror att det handlar mycket om miljöfrågorna, vi har nått ut med våra frågor, budskapet om medmänsklighet, vården och Nacka sjukhus.

Kommer ni att kräva fler kommunalrådsposter?

– Vi får en starkare ställning, vi ska diskutera med övriga allianspartier. Men jag vill inte spekulera i media.

NL går fram i tolv distrikt

Nackalistan ökar i  tolv av distrikten och tappar i fem. För ett distrikt har Valmyndigheten ännu inte redovisat preliminära siffror när det gäller NL. I tre av de 18 distrikten är NL det parti som ökar mest.

Nackalistan får preliminärt ett nytt mandat.

Christina Ståldal (NL):

– Det känns jätteroligt att det gått vår väg här i Nacka. Vi har känt att det varit medvind, vi har varit väldigt säkra på att öka.

Vad har du för förklaring?

– Vi har en väldigt nära dialog och pratar mycket med folk och kontakt med många nätverk i Nacka, i viktiga frågor. Framförallt att Nackas invånare inte fått ta ställning hur bygga och planeras, många är besvikna över det.

Påverkar resultatet politiken?

– Ja, det tror jag. M får mindre makt att säga till om, andra partier får större makt. Vi tror att det här kommer att göra att man lyssnar mer på Nackaborna, vi har träffat många arga och missnöjda Nackabor.

SD ökar mest i två distrikt

Sverigedemokraterna ökar i 16 av de 18 distrikten och backar i två distrikt. I två distrikt är SD det parti som ökar mest.

Sverigedemokraterna går fram med tre mandat, till fem mandat.

David Bergquist, SD:

– Vi ökade med tre mandat, en fördubbling. Jämfört med riksgenomsnittet är det procentuellt lite bättre. Vi kan inte vara helt missnöjda gå fram, sen är det lite synd att vi inte kan rubba förhållandet i fullmäktige.

Har du någon förklaring till att ni ökar?

– Jag tror att det är en trend som går genom hela landet, särskilt där vi relativt små. Vi driver dom här frågorna som är populära.

Preliminärt ett nytt mandat

Även Kristdemokraterna är ett av partierna som går framåt i Nacka, KD ökar med ett mandat.

Anders Tiger (KD):

– Ja, det är väldigt glädjande förstås, vi hade hoppats på mer, vi tycker att Jan-Erik (Jansson, kommunalråd, KD) gjort ett bra arbete, han hade förtjänat att det syntes mer i vår framgång. Vi har jobbat för att bevara Nackas själ, där bevarandet av Pumphuset (Järla sjö) var en viktig seger, framförallt för att Jan-Erik protesterat mot att det skulle rivas. Sen har han ansvar för invandringsfrågorna, det har han gjort rätt väl, vi har inte haft invandrarrelaterade bråk, vi har haft lugn och fungerande integration. Det tror jag, det är väl tveksamt om vi belönats.

Det är en väldigt tydlig förskjutning inom alliansen, men det är inte någon stor skillnad utåt. Men inom alliansen måste det synas.

Anders Tiger (KD)

Vad betyder resultatet för Alliansen?

– Det är en väldigt tydlig förskjutning inom alliansen, men det är inte någon stor skillnad utåt. Men inom alliansen måste det synas. Vi står inför förhandlingar, hur exakt vår framgång inom alliansen ska synas, det är en förhandlingssak men på något sätt ska det synas.