Botkyrka kommun skickar samma broschyr igen

När Botkyrka kommun skulle skicka ut valinformation följde moderata valsedlar med i ett okänt antal fall. Nu lägger kommunen 187 000 kronor på att gå ut med samma broschyr till alla hushåll igen – fast i ett inplastat utskick. – Alla ska känna att de fått informationen i rätt sammanhang, säger kommunikationschefen Fredrik Gladh.

  • Publicerad 18:30, 29 aug 2018

Det förra utskicket med valinformation från kommunen gick ut i förra veckan. Efter utskicket kontaktades kommunen av ett tjugotal Botkyrkabor som berättade att utskicket innehöll valsedlar från Moderaterna. Det väckte uppståndelse – inte minst hos Socialdemokraterna som polisanmälde händelsen.

Nu väljer Botkyrka kommun att gå ut med samma broschyr en gång till. Men den här gången inplastad för att minimera risken att något liknande händer igen. Det kostar enligt kommunen 187 000 kronor, vilket inkluderar kostnaderna för själva broschyren, inplastningen, transport och distribution.

Enligt kommunikationschefen Fredrik Gladh är kommunen inte skyldig enligt lag att skicka ut broschyren en gång till. Men kommunen väljer ändå att göra det.

– Vi vill att vår information ska vara trygg. Informationen om hur valet går till är en av årets viktigaste kommunikationsinsatser. Alla ska känna att de fått informationen i rätt sammanhang och tar till sig den på rätt sätt, säger han.

Han påpekar också att ett antal hushåll flaggat för att de överhuvudtaget inte fått broschyren. Kommunen för nu en dialog med distributören om kostnaderna och slutsumman för det första utskicket som innehöll valsedlarna.