Kristdemokraterna vill att flera nya amningsmottagningar öppnar. Foto: Mostphotos

Bohlin (KD) lovar mer hjälp till amning

Först stängde amningsmottagningen på Danderyd, sedan den på Karolinska i Solna. Men nu vill Kristdemokraterna att flera nya mottagningar öppnar runt om i länet.

  • Publicerad 17:39, 26 aug 2018

Andelen kvinnor som ammar minskar, visar statistik från Socialstyrelsen. Vid sex månader är det bara 14 procent av bebisarna som helammas.

Kristdemokraterna i landstinget vill nu bryta den nedåtgående trenden, och föreslår att speciella amningsmottagningar etableras över hela länet, dit kvinnor som får problem med amningen kan vända sig.

Men samtidigt har två amningsmottagningar nyligen stängt. Den sista april stängde amningsmottagningen på Danderyds sjukhus och den 1 maj mottagningen på Karolinska i Solna.

Inte ett politiskt beslut

Enligt landstingets planer ska verksamheterna på akutsjukhusen renodlas, vilket kan ligga bakom Danderyds sjukhus beslut att stänga sin mottagning.

– Det är inte ett politiskt beslut som ligger bakom stängningen av amningsmottagningen på Danderyds sjukhus. Men alla förlossningsenheter har i uppdrag att ta hand om kvinnor med amningskomplikationer upp till en vecka efter förlossning. Därefter kan de hänvisas till sjukhusen om de är i behov av medicinsk kompetens, eller till Amsak eller någon BVC med särskild amningskompetens, säger landstingsrådet Ella Bohlin (KD).

Fem mottagningar finns

Amsak är en amningsmottagning på Östermalm som finns på försök och upphör under 2019. Utöver den finns amningsmottagningar på Karolinska i Huddinge, på Södersjukhuset och på Södertälje sjukhus. Barnavårdscentralen i Rotebro har också specialistkompetens när det gäller amning.

Hade det inte varit bättre att behålla fungerande verksamheter?

– Det är viktigt att varje del av vårdkedjan tar ansvar för sin specifika del. Barnavårdscentralerna behöver få mer resurser för kompetensutveckling vad gäller amning. Alla som behöver hjälp med amning som krånglar ska få det, säger Ella Bohlin.