Här sitter en nybliven partiledare. Foto: Jens Kassnert

Bo blev viral – startar parti för dödshjälp

I höstas skapade Bo Hall rubriker i Mitt i:s valenkät då han förespråkade ett dödspiller. Nu startar han ett nytt parti med just den frågan i fokus – dödshjälp till pensionärer som inte vill leva längre.

  • Publicerad 16:34, 25 jan 2018

När Bo Hall var med i Mitt i Danderyds enkät om viktiga valfrågor gav han ett svar som tog nätet med storm. Han förespråkade ett dödspiller för äldre som inte ville leva längre. Sedan dess har flera hört av sig till Bo och menat att han borde driva frågan vidare.

Då bestämde han sig för att ge sig in i politiken. Bo har startat ett nytt parti, Finalpartiet, som har en enda fråga i partiprogrammet – att äldre ska kunna hämta ut ett finalpiller för att kunna lägga sig ner och dö.

– Jag tycker att det är ovärdigt att man inte själv ska kunna bestämma över sitt liv bara för att man har blivit gammal. I hela mitt liv har jag fått ta egna beslut och stå för konsekvenserna, den rätten tas ifrån en när man blir äldre, säger den nyblivna partiledaren Bo Hall.

Flera vänner som legat still i flera år

I sin närhet har Bo vänner som har blivit liggande med olika sjukdomar eller depressioner i flera års tid innan de till slut har gått bort. Bo tycker att det är synd att äldre ska gå den vägen till mötes.

Det är inget liv att bara ligga som ett paket

– Det är bland annat för dem jag driver denna fråga. Det är inget liv att bara ligga som ett paket. Jag tycker att möjligheten ska finnas och att var och en ska få bestämma själv.

För att reglera vem som ska kunna hämta ut ett dödspiller vill Bo införa en åldersgräns till pensionärer, även om frågan också är aktuell i yngre åldrar. Hans ambitioner är att få igång en debatt med de lokala politikerna i ett första skede.

– När frågan sedan är uppe är det såklart en fråga som gäller för alla. I dagsläget är läkarkåren och vissa konservativa partier emot att ens diskutera detta och då är det inga politiker som vill göra något.

Bo Hall ger sig in i politiken – igen. Foto: Jens Kassnert

Nu ska budskapet spridas

Bo har sedan tidigare erfarenhet av politik. Han var aktiv inom Centern och blev sedan partiledare för Piratpartiet i Danderyd. Nu vill han gärna samarbeta med etablerade partier för att lyfta hans sak. Han kommer även att kontakta pensionärsföreningar och hålla partimöten i Danderyd.

– Jag skulle bli väldigt glad om någon pensionärsförening vill ställa sig bakom mitt parti och min fråga. Jag har ingen makt förrän några röstar på mig.

Men för Bo är det heller inte makten som är målet.

Fakta

Bo Hall

Ålder: 86.
Bor: Mörby.
Yrke (innan pension): Utbildad gruvingenjör på Tekniska Högskolan. Verksam inom gruvföretag och senare konsult inom sprängämnen.
Erfarenhet inom politiken: Valledare i Centern i Danderyd och efter det partiledare för Piratpartiet i Danderyd.

 

Fakta

Fakta Finalpartiet

Finalpartiet står för solidaritet, rättvisa och hederlighet. Vi anser att även när vi blir pensionärer har vi rätt att bestämma själva. Vi vill att alla skall kunna gå till apoteket och kunna köpa ett finalpiller när de känner att de vill avsluta sitt liv.

Så här röstar du på ett parti som inte har förtryckta valsedlar

I varje vallokal finns blanka valsedlar, dvs sådana utan partibeteckning. På dessa kan man med tydliga bokstäver skriva namnet på det partiet man vill rösta på och stoppa i sitt valkuvert.

Finalpartiet är registrerat och godkänt och Valmyndigheten och går att på i valet till Riksdagen, kommunfullmäktige, landsting och Europaparlamentet (2019).

Källa: www.finalpartiet.se
Visa merVisa mindre