Lara Saber, Avan Oymar, Millan Gebrenegus och Amanda Afewerki. Foto: Åsa Sommarström

Billigt boende viktigast för färska väljare

Billiga bostäder. Fler närvarande vuxna och poliser. Och regelbundet öppna ungdomsgårdar. Det är frågor som engagerar förstagångsväljarna på Kärrtorps gymnasium. – Det ska bli kul att få rösta och vara med och förändra, säger 18-åriga Avan Oymar från Bagarmossen.

  • Publicerad 16:10, 20 feb 2018

I höst får hon, Lara Saber, Amanda Afewerki och Millan Gebrenegus, som också är 18 år, rösta för första gången. Än har de inte hunnit sätta sig in alla frågor men när Mitt i Söderort frågar vad de tycker är viktigt råder det ingen tvekan om engagemanget.

– Man måste få bort bostadsbristen så att man känner sig säker på att man kan flytta hemifrån. Nu är man jätteorolig och det är dyrt att hyra en lägenhet om man är ensam, säger Lara Saber och får medhåll av de andra.

Trygga förorter

De tycker att det borde byggas mer och till priser som folk kan betala.

– Det är inte rimligt med 5000 kronor för en etta. Det kanske man kan betala för en trea eller fyra. En etta borde kosta runt 3000 kronor 4000 max, säger Lara Saber.

En annan fråga som engagerar är tryggheten, särskilt i förortsområden. Och både Lara och Avan tycker att det borde finnas fler poliser och att de borde ha högre lön.

– De riskerar ju sitt liv för att skydda oss så de borde få bättre betalt, säger Avan Oymar.

– Det borde även de som arbetar inom sjukvård och skola få. Alla som gör saker för samhället ska tjäna mer, säger Lara Saber.

Öppna ungdomsgårdar

Men för att få bort brottsligheten tycker de att man även måste arbeta förebyggande. Ett exempel är ungdomsgårdarna som de vill ska vara öppna alla dagar på alla platser så att ungdomar alltid vet att de har någonstans att gå oavsett vilken stadsdel de är i. Och i Bagarmossen där de själva bor tycker de att det har blivit betydligt lugnare sedan ungdomsvärdarna började gå runt i området och prata med unga.

– Det är en jätteviktig grej att människor känner sig hörda, att man har någon vuxen man kan prata med som lyssnar och kan hjälpa en om man behöver. Och att ungdomsgårdarna är öppna. Där kan man vara och ha kul och alla är accepterade. Det är inte alla som har det så bra i skolan eller hemma, säger Lara Saber.

Avgörande för att minska brottsligheten tror de också är att minska segregationen

– Det är för stora klyftor i samhället, det gör att människor känner sig underlägsna. Och man måste hjälpa människor som är kriminella att ändra sig och komma in i arbetslivet, säger Avan Oymar.

Jobb på Östermalm

Som exempel nämner hon att att man borde hjälpa före detta kriminella från förorter att få jobb på Östermalm eller Södermalm så att de lär känna nya människor med andra erfarenheter.

De nämner även miljön som en viktig fråga och tycker att politikerna ska satsa på billigare kollektivtrafik så att människor väljer det istället för att åka bil. Att nedsmutsningen av sjöar och hav måste stoppas. Och att skatten borde höjas på tobak och alkohol.

Ingen av dem har bestämt vad de ska rösta på och de är tveksamma till det politikerna säger direkt. Snarare tänker de lyssna på debatter där politikerna blir ifrågasatta och prata med vänner och familj för att bilda sig en egen uppfattning.

– Jag tycker alla ska rösta, det är ens skyldighet, säger Millan Gebrenegus.

Måste lyssna

Och de är hoppfulla inför framtiden.

– Allt vi har tagit upp här idag är sådant man har hört förr, så politikerna måste börja lyssna. Det kommer att bli bättre det är jag helt säker på, säger Avan Oymar.

Avan Oymar, Lar Saber, Amanda Afewrki, Millan Gebrenegus.