"Ett mardrömsresultat", anser Björn Bränngård (BEP) om valet. Foto: Arkiv Mitt i Solna

BEP och Solnapartiet vill samarbeta inför 2022

Namnbyte – och samverkan med Solnapartiet. Så ska Bergshamrapartiet lyfta, menar Björn Bränngård, BEP:s tidigare ordförande.

  • Publicerad 10:33, 18 sep 2018

Valresultatet blev en kalldusch för Bergshamrapartiet, BEP: runt 14 procent hemma i Bergshamra men bara 1,6 procent i Solna. De tappar nu sitt enda mandat i fullmäktige.

– Det är namnet som talar emot oss. Bergshamra och Solna är två helt olika världar. Vi har haft en stor kampanj och projekt på flera ställen i Solna, men det bara gett ströröster. Det får bli ett namnbyte. Att vi bara setts som ett stödparti åt Alliansen har också varit emot oss. Vi sålde oss billigt sista året tycker jag, säger Björn Bränngård, BEP.

”Mardrömsresultat”

Även Solnapartiet, SP, gick sämre än väntat. Partiet fick snöpliga 1,93 procent av rösterna – bara några tiotal från ett mandat i fullmäktige.

BEP:s Björn Bränngård berättar nu att partierna snackade ihop sig innan valet.

– Vi och Solnapartiet planerade någon form av valtekniskt samarbete så det här är ju ett mardrömsresultat, säger han.

Vill samarbeta inför 2022

Partierna har mycket gemensamt, anser han.

– Vi har väldigt lika program, skillnaden är geografisk. Nästan alla våra röster kommer från Bergshamra medan Solnapartiet inte fått något här, så det finns ingen konkurrens heller, säger Björn Bränngård som hoppas på samverkan mellan partierna inför valet 2022.

Bör BEP och SP slås ihop?

– Nja, men jag tror att vi kan samarbeta. Partibeteckning på valsedeln måste vara gemensam, tillexempel att det står ”Solnapartiet/Bergsharmapartiet”. Men man kan vara enskilda partier, säger Björn Bränngård.

Solnapartiet bekräftar

Solnapartiets ordförande Lars-Ove Löf bekräftar att BEP och SP diskuterar en eventuell samverkan.

– Vi träffades redan för två år sedan för att se om vi kunde göra någon smart grej ihop. Båda partier utgår från vad de boende vill ha och har samma värderingar i botten. Bergshamrapartiets problem är ju namnet. Solnapartiet är ett mycket smartare namn om man vill ha röster i hela Solna, säger Löf.

Så om Bergshamrapartiet byter namn, kan ni gå samman då?

– Då är ju problemet löst, det är vår uppfattning. Vi får se. Nu har vi tre år på oss att se vad vi kan hitta på, säger Lars-Ove Löf.