Baylan: Här behövs pengarna i Botkyrka

Botkyrka får 57 miljoner kronor årligen genom satsningen som regeringen fattar beslut om på torsdag. Ministern Ibrahim Baylan (S) som växt upp i Norsborg hoppas framförallt på satsningar i skolan. – Jag har sett att det går att få bra resultat här, men det har varit alldeles för många som inte har haft det., säger Ibrahim Baylan.

  • Publicerad 12:57, 26 jun 2018

Botkyrka, Huddinge, Södertälje, Järfälla och Stockholm finns med bland de 32 kommunerna i Sverige som kan ta del av 2,2 miljarder kronor årligen för att motverka segregation. Samtliga kommuner har socioekonomiskt utsatta områden.

Baylan tror på skolan

På tisdagen var Ibrahim Baylan som växt upp i Norsborg i Fittja för att presentera satsningen inför ett väl samlat pressuppbåd. Enligt Baylan har det inget att göra med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var här tidigare i juni.

Till Mitt i framhöll han vikten av satsningar på skolan. Ibrahim Baylan gick tidigare på Sankt Botvids gymnasiet som på den tiden låg i Slagsta.

– Jag hade nog aldrig hållit på med det jag gör nu som minister om jag inte fått en bra utbildning. Jag är väldigt angelägen om att vi lyckas vända på skolresultaten. Ebba (Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka red.anm.) beskriver nu hur man tickar uppåt. Men vi måste ha en situation där fler, oavsett föräldrarnas utbildning, får en bra utbildning, säger Ibrahim Baylan.

Ibrahim Baylan på besök i Fittja. Vid hans sida här är Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka och Erik Pelling kommunalråd i Uppsala. Foto: Åsa Sommarström

Han berättar att hans syskonbarn gått på skolor i Hallunda och Norsborg.

– Jag har sett att det går att få bra resultat här, men det har varit alldeles för många som inte har haft det.

Ministerns ungdomsminnen från Botkyrka

Ministerns föräldrar bor kvar i norra Botkyrka. Baylan som växte upp i Norsborg passade också på att dra ett par barndomsminnen när Lokaltidningen Mitt i kom fram.

– Att resa till Fittja i 11-12 årsåldern kändes verkligen som långt. Det var som den yttersta gränsen. Sedan när jag blev lite äldre blev Skärholmen den yttre gränsen, säger Baylan.