Valdeltagandet i kommunalvalet ökade med 0,2 procentenheter. Foto: Wilhelm Jaresand

Bästa valdeltagandet sedan 1994 – men ingen succé

Väsbyborna förtidsröstade som aldrig förr. Trots det ökar valdeltagandet i kommunalvalet bara marginellt – och långt ifrån det uppsatta målet på 83 procent.

  • Publicerad 07:15, 14 sep 2018

Några dagar innan valet kunde Mitt i berätta att förtidsröstningen slagit rekord i Väsby. När samtliga röster nu sammanställts och räknats står det klart att lite drygt 40 procent av Väsbys röstberättigade tog sig till valurnan innan söndagen.

Men trots den höga andelen förtidsröstare ökar valdeltagandet i kommunalvalet bara marginellt till 79,4 procent. Det är det högsta valdeltagandet i Upplands Väsby sedan 1994, men bara 0,2 procentenheter bättre än 2014.

– Det är en blygsam förbättring och i alla fall inte så dåligt som vi först hade trott, säger Filip Olma, kanslichef på kommunledningskontoret.

Onsdagsrösterna räddade valdeltagandet

Valdeltagandet såg nämligen länge ut att minska. Det preliminära valdeltagandet på valnatten låg på 76,6 procent. Enligt Filip Olma brukar valdeltagandet öka med drygt två procentenheter när de så kallade onsdagsrösterna räknats.

– Nu blev det uppenbarligen mycket mer, förmodligen på grund av att det är så många som har förtidsröstat, säger han.

Målet missades

Inför valet klubbade kommunfullmäktige igenom ett mål om att öka valdeltagandet till 83 procent.

– Man ska vara tydlig med att vi missar målet. Nu får vi titta på siffrorna och analysera varför det har blivit så här. Det är för tidigt att svara på vad som skulle kunna göras bättre, säger Filip Olma.

Jämna val borgar för högt valdeltagande

Jon Nyhlén är doktor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och har bland annat lokalpolitik som forskningsområde. Han menar att årets på förhand jämna val kan ha bidragit till att fler gick och röstade.

– Generellt sett kan man säga att när det på förhand tycks bli ett spännande och jämnt val så tenderar folk att mobilisera och valdeltagandet ökar. Det ser vi även nu, att valdeltagandet till riksdagen ökar, säger han.