Martina Nihlman och Tessoro bor alldeles intill skogen. Foto: Pernilla Fagerström

”Årstaskogen fick mig att rösta på Centern”

Centern har gått till val på att de inte vill bygga bostäder i Årstaskogen. I området närmast skogen ökade de med 300 procent i kommunvalet. – Jag och min man röstade på Centern. Vi flyttade hit för skogens skull, säger Martina Nihlman.

  • Publicerad 15:41, 13 sep 2018

När vi har frågat Årstabor vilken den viktigaste lokala valfrågan är så svarar många blixtsnabbt: Årstaskogen!

Att frågan verkligen hade avgörande betydelse i valet för Årstaborna skvallrar valresultatet om. I det traditionellt röda Årsta gick Centern starkt framåt. Förklaringen är enkel: De är det enda parti som sagt att de inte vill bygga bostäder i Årstaskogen.

I valdistriktet Årstaskogen ökade Centern med 300 procent i valet till kommunfullmäktige – från 4,8 procent till 20,3 procent.

Vi flyttade hit för skogen. Om de bygger här vill vi inte bo kvar.

Martina Nihlman.

– Jag och min man röstade på Centern i kommunvalet. Vi flyttade hit för skogen. Om de bygger här vill vi inte bo kvar, säger Martina Nihlman.

Hon bor på Sköntorpsvägen, i ett av husen närmast skogen. Om bostadsplanerna förverkligas kommer det att byggas precis framför huset.

– Det räcker inte bara med naturreservatet. Hela skogen behöver bevaras, säger hon.

Behövs som grön lunga

När Mitt i träffade Göran Greider i Årsta veckan före valet sa han att Årstaskogen var den viktigaste lokala frågan även för honom. Det ställde till det med partisympatierna.

I nästa liv kanske jag kan rösta på Centern, men då måste jag dö först.

Göran Greider.

– Över min döda kropp att jag röstar på Centern, men de är ju det parti som sagt att de inte vill bygga i skogen. De vill bygga på höjden och det håller jag med om. Men det går inte, i nästa liv kanske jag kan rösta på Centern, men då måste jag dö först, sa Göran Greider.

Lika dramatiskt var partibytet inte för andra Årstabor.

Anne Rydén bytte till Centern i kommunvalet på grund av Årstaskogen.

– Jag bytte till Centern i det här valet på grund av Årstaskogen. Jag sa till alla jag känner att det blir Centern i kommunvalet, säger Anne Rydén, som bor också bor i området intill skogen.

– De ska ju bygga på Årstafältet också. Vi behöver den här gröna lungan, säger hon.

Centern: Viktig fråga för oss

Frågan är om det här får någon effekt eller om de nyfrälsta Centerpartiesterna kommer att bli besvikna.

– Jag hoppas att det påverkar, men det blir nog svårt. De andra partierna vill ju bygga, säger Martina Nihlman.

Karin Ernlund, gruppledare för Centern i Stockholm är dock optimistisk.

Kan ni rädda Årstaskogen med det här valresultatet?

– Ja, det är klart att vi kan. Men nu pågår förhandlingar pågår mellan partierna för att hitta ett ansvarsfullt sätt att styra staden. Utifrån det får vi föra de sakpolitiska diskussionerna. Där kommer vi från Centerpartiet så klart, med det här starka stödet i ryggen, att driva på för att rädda Årstaskogen.

Blir det ett krav från er sida i förhandlingarna?

– Jag kommer att förhandla i den nya majoriteten i den här frågan, men jag vill inte göra det via media. Men det är en viktig fråga för oss.