”Är beredd att ta ansvar för kommunen”

Väljarna har röstat, men nu är det upp till politikerna att se till att utse de som ska styra kommunen. Innan valet var flera partier tydliga med vilka som stod på listan för eventuella samarbeten. Men hur ser det ut nu?

  • Publicerad 10:11, 10 sep 2018

Det politiska spelet tar nu sin början. Socialdemokraterna är största parti, trots en preliminär nedgång med 2,9 procent.

– Vi är klart största partiet i Järfälla och sen får man såklart avvakta det slutgiltiga resultatet. Men vi är störst så vi gör ett bra val, säger gruppledaren Claes Thunblad.

Alliansen är klart största block även utan Centern, som ju fram till nu suttit i samarbetskoalitionen med S och MP.

Socialdemokraterna har sedan tidigare uppget att samtal med alla utom Moderaterna och Sverigedemokraterna är aktuella, och meddelar att man under dagen kommer ta kontakt med resterande företrädare.

– Jag vill ha ett fortsatt blocköverskridande samarbete och fortsätta styra. Vi är beredda att ta ansvar för kommunen, säger Claes Thunblad.

Vill att Alliansen ska styra

Moderaterna vill styra kommunen med resterande Allianspartier, och Centern är välkomna tillbaka även om de under fyra års tid samarbetat med S och MP.

Cecilia Löfgreen är Moderaternas gruppledare i Järfälla och har tidigare sagt till Mitt i att hon tycker att man ska prata med alla partier i fullmäktige, men när det kommer till direkta samarbeten med enskilda partier är hon tydlig.

– Jag ser inte att det är aktuellt att ha ett samarbete med vare sig Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, säger hon.

Gårdagens val har väckt många tankar, menar hon. Dels är det tydligt att väljarna vill ha en förändring i politiken, dels är Allianspartierna klart störst.

– Jag vill inte spekulera via tidningen utan nu ska vi sätta oss ner och prata med resterande partier. Men min utgångspunkt är att Alliansen ska styra.

Hon är också övertygad om att byggfrågan har varit viktig för väljarna och slår fast att det är en fråga som måste med in i förhandlingarna.

Vill inte stå bredvid

Centerpartiet har hamnat i lite av ett guldläge, där både Alliansen och Socialdemokraterna vill styra med dem. Aphram Melki är Centerpartiets gruppledare i Järfälla och säger att han är tacksam för väljarstödet men inte vill uttala sig om eventuella samarbeten.

– Men det är klart att vi vill vara med och påverka. Det är mycket bättre än att stå bredvid och gapa, det tjänar ingenting till.