Sarika Sheerazi, Adonay E. Kidane, Alexander Zadruzny, Victoria Escobar och Lina Rida. Foto: Christian Johansson

Almedalen nästa för 127:s röster räknas

I sommar hamnar 127:s röster räknas mitt i den politiska hetluften. Föreningen har vunnit Almedalsstipendiet – och får resa till Visby under Almedalsveckan. – Underbart, säger valambassadören Lina Rida.

  • Publicerad 11:21, 4 maj 2018

Valambassadörerna i 127:s röster kämpar ihärdigt för att höja röstdeltagandet i Skärholmens stadsdel. Med inspirationskvällar, valdebatter, seminarier och valfilmer sprider de budskapet att det är viktigt att göra sin röst hörd på valdagen.

Skärholmen är deras arbetsplats förstås – men i juli lämnar fyra av dem stadsdelen för Gotland. De ska vara på plats under Almedalsveckan i Visby – en vecka då den politiska och ekonomiska eliten, och mängder av stora intresseorganisationer, förvandlar den lilla staden till ett forum för intensiv samhällsdebatt och lobbying.

– Vi kommer att göra vårt bästa för att sprida budskapet om hur viktigt det är att öka valdeltagandet. Och så ska vi prata om hur man kan göra politiken mer lättillgänglig, genom att öka kunskapen om den och om demokratiska processer, säger 19-åriga Lina Rida.

Vill öka mångfalden

Det är kommunikationsbyrån Greatness PR som instiftat Almedalsstipendiet, och som delar ut det varje år. Syftet är att lyfta fram underrepresenterade röster i samhället – sådana som inte brukar höras under Almedalsveckan men som har mycket att bidra med.

– Stipendiet är ett sätt att lyfta fram initiativ som vi tycker är viktiga, och som vi tycker borde synas mer i Almedalen, för mångfaldens och demokratins bästa, säger Magnus Sjöback, vid Greatness PR.

I år vaskades tre finalister fram: kulturföreningen Podium Kultur, communityn Female Legends och 127:s röster räknas. 127:s röster segrade alltså och det innebär att fyra valambassadörer får resa och boende betalt. De får också råd och hjälp med att föra ut sitt budskap i Almedalens trängsel, där många konkurrerar om uppmärksamheten.

– Vi fick just stipendiet och har inte hunnit planera något upplägg än. Det vi vet är att vi ska genomföra ett event, och att vi får hjälp med det. De ska bli jätteroligt, säger Lina Rida.

Glada och stolta

Hon och de andra kämparna i 127:s röster räknas är förstås glada och stolta över att ha fått Almedalsstipendiet.

– Det är underbart! Vi är sjukt glada och tacksamma. Vi har jobbat så länge och så hårt och det är jättebra att få den här uppmärksamheten, säger Lina Rida.

Som Mitt i tidigare har berättat arbetar 127:s röster räknas för att få partiledarna på riksnivå att ställa upp på en valdebatt i Skärholmen i sommar. Än har det inte lyckats, men de har inte gett upp.

– Nu får vi ju också chansen att träffa dem i Almedalen. Vi får jaga dem lite extra där om de inte kommer till Skärholmen! säger Lina Rida.

Valambassadörerna från vänster: Sarika Sheerazi, Nahom Tecle, Amal Ali Hassan, Alexander Zadruzny, Adonay E. Kidane, och Lina Rida . Längst till höger: Dåvarande projektledaren Victoria Escobar. Foto: Christian Johansson

Valambassadörerna från vänster: Sarika Sheerazi, Nahom Tecle, Amal Ali Hassan, Alexander Zadruzny, Adonay E. Kidane, och Lina Rida . Längst till höger: Dåvarande projektledaren Victoria Escobar.     Foto: Christian Johansson

Fakta

Motiveringen till priset

”Mitt i valåret 2018, där det politiska landskapet är fyllt av polarisering och politisk splittring, arbetar 127:s Röster Räknas med en av demokratins viktigaste byggstenar, att alla ska rösta och engagera sig i beslut som påverkar samhället. Föreningens arbete att höja valdeltagandet bland förstagångsväljare i stadsdelen Skärholmen i Stockholm och utbilda om demokratiska processer har inspirerat flera svenska kommuner att göra samma sak. Under Almedalsveckan vill Greatness PR ge 127:s Röster Räknas möjligheter att höras och nå fram med budskapet att alla ska vilja rösta i Sveriges demokratiska val.”

Källa: Greatness PR
Visa merVisa mindre

Fakta

Greatness PR vill öka mångfalden under Almedalsveckan

Kommunikationsbyrån Greatness PR instiftade Almedalsstipendiet 2014.

Syftet är att hjälpa underrepresenterade verksamheter göra sin röst hörd under Almedalsveckan.

Stipendiaterna får resa och boende betalt, för fyra personer. De får också rådgivning inför och under resan, och möjlighet at skapa en aktivitet på plats.

Stipendiater:

2014: Mediehuset Fanzingo, som hjälper unga och underrepresenterade att nå ut med sina historier (2014).

2015: Malmöbaserade organisationen Brightful, som förebygger utanförskap genom mentorskap.

2016: Refugees Welcome Stockholm, som engagerar sig för att människor på flykt ska få ett värdigt välkomnande i Sverige

2017:  #jagärhär, en förening och Facebookgrupp som markerat mot näthat, rasism och sexism i diskussioner på nätet.

2018: Föreningen 127:s röster räknas, som arbetar för att höja det låga valdeltagandet i Skärholmens stadsdel, och framför allt riktar in sig på att nå förstagångsväljare.

Årets Almedalsvecka pågår den 1-8 juli.

Källa: Greatness PR
Visa merVisa mindre