Filip Magnusson. Foto: Mitt i Stockholm

”Allt talar för maktskifte i Haninge”

Storsuccén för SD och dunderfiaskot för Socialdemokraterna innebär av allt att döma att Alliansen tar över styret i kommunen. Allt talar för maktskifte, skriver Mitt i:s reporter Filip Magnusson.

  • Publicerad 07:47, 10 sep 2018

Det är så klyschigt att prata om katastrofval dessa dagar – men Socialdemokraternas valnatt i Haninge är nog så nära vi kan komma.

Preliminärt samlar Socialdemokraterna bara 16 mandat.

Det är det sämsta valet någonsin för partiet i Haninge.

Det redan svaga minoritetsstyret i kommunen, S, MP och C, samlar bara 23 mandat när vi vaknar upp på måndagsmorgonen – och det är svårt att se hur kommunalråd Meeri Wasberg (S) ska kunna sitta kvar.

Trots det finns det inget som talar för att SD får något inflytande

Filip Magnusson, reporter på Mitt i

Några slutsatser går att dra av valresultatet:

Det kommer att byggas bostäder och en ny f-6-skola – men inte mycket mer än så – i Jordbro.

Och den planerade modulbostadsplanen som togs fram på initiativ från Socialdemokraterna i Haninge hösten 2016 är plötsligt osäker.

Liberalerna, som ser ut att få en vågmästarroll i kommunen, säger nej till nytt kulturhus och ny högstadieskola i Jordbro.

Och när det gäller modulbostäderna så finns i och för sig en majoritet för modulerna i nuvarande fullmäktige. Men först i sista stund sade KD ja, och varken L eller C pratar sig direkt varma om modulerna trots överenskommelsen med S och MP.

SD har i flera år ökat stadigt i Haninge och i natt kulminerade det.

Partiet blir med sina 17,4 procent i fullmäktigevalet det stora SD-fästet i Stockholm de kommande åren.

Trots det finns det inget som talar för att de får något inflytande.

31 mandat krävs för majoritet i Haninges kommunfullmäktige.

På måndagsmorgonen finns bara tre alternativ för ett majoritetsstyre: Att S, MP, V, C och L bildar en koalition, att M, KD, L och SD gör det – eller att S och M går in i ett samarbete för att gemensamt försöka styra Haninge samtidigt som SD och V blockeras.

Att S och M skulle ge sig in i ett samarbete är inte omöjligt

Filip Magnusson, reporter på Mitt i

De två första alternativen är osannolika.

Liberalernas gruppledare i Haninge kommun, Tobias Hammarberg, vägrar att samarbeta med både V och SD.

Att S och M skulle ge sig in i ett samarbete är inte omöjligt – men det skulle knappast vara populärt bland kärnväljarna.

Kvar finns följande alternativ.

Första alternativet: Att Alliansen tar tillbaka makten i Haninge i ett minoritetsstyre på 27 mandat, där man sannolikt blir beroende av SD-stöd i fullmäktigesalen.

Andra alternativet: Att alliansen kommer överens med S om att Socialdemokraterna blir garanten för att Alliansens politik ska gå igenom i kommunhuset, i en slags omvänd Decemberöverenskommelse.

Det blir svårt för S att motivera att de ska styra kommunstyrelsen efter nattens dunderfiasko.

Filip Magnusson, reporter på Mitt i

Det tredje, mindre troliga alternativet är att Socialdemokraterna – trots nattens motgång – håller kvar vid makten genom att bredda det nuvarande mittenstyret.

Det kan bara ske om Liberalerna går in i den blocköverskridande koalitionen.

S, MP, C och L når nämligen också 27 mandat – och även dem kommer att bli beroende av SD, V,  M eller KD i omröstningarna i Haninge.

Denna utökade koalition var högst trolig för bara några år sedan.

Men Liberalernas förtroende för MP i Haninge – ett parti som växte, började bråka internt och tappade både folk och mandat – har sannolikt sjunkit.

Och det blir svårt för S – och alla andra partier i Haninge – att motivera att Socialdemokraterna ska styra kommunstyrelsen efter nattens dunderfiasko.