Allt fler ungdomar i Haninge utsätts för brott

Allt fler ungdomar har misshandlats och rånats de senaste åren. Det visar Mitti:s genomgång av utomhusbrotten i Haninge mellan 2008-2017. – Nu för tiden använder även tjejer hot och våld när man är osams, säger polisen Lars-Göran Strid.

  • Publicerad 15:56, 7 sep 2018

Trygghet är en av de största frågorna inför höstens val och många partier fokuserar på brottsligheten utomhus. Av den anledningen har Mitt i granskat brott som sker ute – personrån, misshandel och våldtäkt – de senaste tio åren.


Här skedde flest antal personrån 2017 i Huddinge, Haninge och Botkyrka

* Kartan visar gatorna – inte exakt gatuadress – där flest antal personrån skedde under 2017 i Huddinge, Haninge och Botkyrka. Statistiken gäller rån både mot vuxna och ungdomar. Ju mörkare plupp, desto fler polisanmälningar på den gatan.


Trenden är tydlig. Allt färre vuxna drabbas av dessa brott samtidigt som misshandel och rån mot ungdomar under 18 år ökar, även när hänsyn tas till befolkningsökningen.

Tjejer slåss mer

Även om det fortfarande är pojkar som främst utsätts för misshandel har antalet flickor som drabbats blivit allt fler de senaste åren.

– Vi har haft bråk mellan olika ungdomsgäng, i till exempel Tungelsta, Västerhaninge, Sågen och Handen. Men vi ser även att tjejers våld mot varandra ökar. Nu för tiden använder även tjejer hot och våld när man är osams, säger Lars-Göran Strid, kommunpolis i Haninge.Enligt honom är brotten ofta svårutredda, då ungdomarna inte alltid vågar vittna. Lars-Göran Strid uppmanar föräldrar att engagera sig mer.

– Häng med på vad som händer på facebook och i olika forum, säger han.

Mer hjälp till killar

Den senaste tiden har Mitt i skrivit om flera ungdomsrån i Haninge, där ungdomar blir bestulna på dyra jackor.

För att öka tryggheten generellt bland ungdomar jobbar polisen, kommunen, olika fritidsgårdar och föreningar ihop på flera punkter. Till exempel sker regelbundna möten i varje kommundel och även nattvandringar och föräldramöten.

Man måste börja i ett tidigt skede i skolorna

Anen Makboul

Anen Makboul, som jobbar med förebyggande verksamhet på Haninges socialtjänst, ser att unga män behöver mest vägledning för att få trygghet, då det framför allt är män som drabbas av våldsbrott.

– Vi har ett stort jobb att göra med unga män. Man måste börja i ett tidigt skede i skolorna. Det handlar om hur det är att vara ung man i dag, vilka risker man utsätts för och vilka krav som ställs på ungdomarna. Vi har även föräldragrupper för tonåringar som vi vill fylla, säger Anen Makboul.

Här skedde mest misshandel 2017 i Huddinge, Haninge och Botkyrka


* Kartan visar gatorna – inte exakt gatuadress – där flest antal misshandelsfall skedde under 2017 i Huddinge, Haninge och Botkyrka. Statistiken gäller fall där offret inte kände gärningsmannen. Ju mörkare plupp, desto fler polisanmälningar på den gatan.


Lugnare på krogen

Ungdomsbrotten har alltså ökat de senaste åren, visar Mitti:s granskning. Samtidigt sker färre våldsbrott bland vuxna. Till exempel misshandlas allt färre män utomhus. Polisen Lars-Göran Strid ser en förklaring till det.

– Vi kan se att krogarna har färre gäster i Haninge. Det blir helt enkelt färre konfrontationer när krogarna stänger och inte lika många människor rör sig ute för att ta sig hem. Krögarna tar också större ansvar för alkoholserveringen.