Alliansen vill bilda majoritet med Miljöpartiet

Alliansen vill försöka bilda en majoritet med Miljöpartiet. – Det alternativet vill vi uttömma först, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 10:20, 28 sep 2018

Vilka som ska styra Tyresö är fortfarande oklart efter att varken de borgerliga partierna eller de rödgröna fick majoritet i kommunvalet.

Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande, har tidigare sagt till Mitt i Tyresö att han ser det som självklart att Alliansen fortsätter att ta ansvar för kommunen eftersom Alliansen fick fler röster än de rödgröna.

De borgerliga partierna har nu landat i att de i första hand vill försöka bilda en majoritet tillsammans med Miljöpartiet, enligt Fredrik Saweståhl.

 Det alternativet vill vi uttömma först

– Vi i Alliansen har haft en diskussion och är överens om att vi vill prata med Miljöpartiet. Tillsammans med Miljöpartiet skulle vi ha majoritet och då är det mycket som blir lättare. Det alternativet vill vi uttömma först. Det har varit en sådan mandatperiod tidigare här och det är vanligt förekommande på andra håll, säger han.

Han tillägger utan att vilja utveckla närmare:

– Jag tror att förutsättningarna är ganska goda för att lyckas.

Varför vill ni ha ett majoritetsstyre?

– Det finns många fördelar, då har man skapat goda förutsättning för att veta hur det blir med ärenden innan de ska upp i kommunfullmäktige.

Ett andra samtal

I dagarna ska de borgerliga partierna träffa Miljöpartiet. Moderaterna hade redan dagen efter valdagen ett samtal med Miljöpartiet, som Lokaltidningen Mitt i Tyresö skrev om, men då var inte idén förankrad hos resten av de borgerliga partierna.

Hur går sådana här diskussioner till?

– Vi måste föra diskussioner om hur man bygger ett koalitionssamarbete, hur man jobbar med varandra, fattar beslut, vilka politiska frågor som är viktiga att prioritera. Tyresö kommun har en antagen kommunplan där det finns många delar som alla partier står bakom. Det är en bra grund, liksom översiktsplanen. Sedan finns det naturligtvis frågor där vi har olika riktningar. Det är bland annat det vi ska diskutera. Det löser man inte på ett möte. Vi hoppas att vi kan återkomma inom några veckor hur det kommer att bli.

Miljöpartiets gruppledare Marie Åkesdotter sa inför veckans möte:

– De har frågat om vi vill träffa dem och vi kommer att gå dit och prata. Vi är öppna åt båda hållen fortfarande, det har inte hänt mycket sedan vi träffade dem förra gången dagen efter valdagen.

Du har tidigare poängterat att ni inte vill kompromissa bort er egen politik. Vad har ni för konkreta krav för att ingå i ett styre med de borgerliga partierna?

– Det är för tidigt att säga, men om vi ska sitta med i en majoritet ska vi inte bara vara ett stödparti. Då ska vi ha ut någonting av det. Beroende på vilken sida man sätter sig finns det olika prioriteringar, säger hon.

Nya kommunfullmäktige träffas i oktober

Fredrik Saweståhl menar att det inte är bråttom att få till ett nytt styre.

Vad sätter ramarna?

– I slutet av november ska bland annat ordförande till nämnder väljas. Fullmäktige har ett första möte i slutet av oktober, det är bra om man kan vara överens och färdiga innan dess, men det är inte absolut nödvändigt, säger han.