Klara B Orreteg. Foto: Mitt i Stockholm

Alliansen störst – men S kommer kämpa för makten

Alliansen blir störst men Socialdemokraterna kommer vilja klamra sig fast vid makten. Nu väntar tuffa samtal mellan partierna för att komma fram till vilka som ska styra kommunen.

  • Publicerad 07:32, 10 sep 2018

Nu är alla valdistrikt i Järfälla räknade, och även om resultatet fortfarande är preliminärt så är det tydligt att de stora partierna backar medan främst V och SD tar ett stort kliv framåt.

De senaste fyra åren har kommunen styrts i minoritet av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Efter gårdagens val står det klart att Socialdemokraterna, som är fortsatt största parti,  kommer behöva rädda sin position genom att sträcka ut en hand, möjligen både till höger och vänster.

Alliansen har dock möjlighet att bli störst vare sig Centerpartiet väljer att tillhöra Alliansen eller ej.

Socialdemokraternas gruppledaren Claes Thunblad har sedan tidigare sagt att han är villig att både styra på egen hand och i en koalition.

Han kan däremot inte tänka sig att samtala med vare sig Moderaterna eller Sverigedemokraterna.

Skulle Socialdemokraterna bilda en ny koalition kommer den heta valfrågan om byggtakten antagligen fortsätta vara just het.

Styrande koalition bygger så det knakar, medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill sakta ner på takten. Sverigedemokraterna vill till och med pausa bygget. Vänsterpartiet vill bygga, men främst hyresrätter.

Av tidigare tongångar att döma kommer Sverigedemokraternas lyckade val dock högst osannolikt leda till en koalition med något annat parti.

Valresultat i Järfälla


Källa: Valmyndigheten