Alliansen jobbar hellre med rödgröna än SD

Enligt en väljarundersökning skulle SD kunna bli vågmästare. Aldrig, säger Alliansen som hellre samarbetar över blockgränserna. – Vi är varandras motsatser politiskt, säger Lotta Edholm (L) om SD.

  • Publicerad 09:30, 30 aug 2018

I Novus väljarundersökning som gjordes på uppdrag av Mitt i, P4 Stockholm och SVT Stockholm är rödgrönrosa det största blocket med 48,8 procent. Alliansen landar på 41,2 procent.

Sverigedemokraterna får 8,3 procent av rösterna och skulle därmed kunna bli vågmästare i stadshuset.

SD:s gruppledare i Stockholm Peter Wallmark kräver att få veta hur alliansen gör efter valet.

– Om de vill låta majoriteten vara kvar och låta Helldén driva sin trafikpolitik och låta Wanngårds bostadspolitik fortsätta bör de vara tydliga. Den tydligheten måste man gå ut med, säger Wallmark.

Stänger dörren

Ett samarbete mellan SD och alliansen verkar dock inte så troligt om man frågar alliansens gruppledare. Snarare blickar man mot det rödgrönrosa blocket.

– Vi moderater är tydliga med att vi inte kommer att samarbeta med SD. Om inget block får majoritet kommer vi att förhandla med alla seriösa partier för att ta ansvar för Stockholms utveckling, säger Joakim Larsson, förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms stad.

Centerns gruppledare Karin Ernlund är inne på samma linje.

– Vi vill bilda alliansstyre och kommer vid ett sådant resultat att föra samtal över blockgränsen för att hitta ett ansvarsfullt sätt att styra staden. Men vi kommer inte att förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna, säger hon.

Siktar på makten även som minsta block

Erik Slottner, toppkandidat för Kristdemokraterna, menar att alliansen ska försöka ta makten även om man inte blir större än de rödgröna.

– Vi är beredda att prova stödet för ett alliansstyre även om vi inte får majoritet och oavsett om vi är största eller minsta block, säger han.

Varandras motsatser

Liberalernas Lotta Edholm svarar att det är helt uteslutet för ett liberalt parti att samarbeta eller förhandla med SD.

– Vi är varandras kompletta motsatser politiskt. Jag kommer kämpa fram till valdagen för att alliansen ska bli störst. Om det blir ett annat valresultat kommer vi att försöka hitta blocköverskridande överenskommelser för att Stockholm ska styras ansvarsfullt med ett så starkt liberalt inslag som möjligt, säger Lotta Edholm (L).

Fakta

Frågan vi ställde till alliansen

”Om resultatet i mätningen också skulle bli valresultat, är ni då beredda att tillsammans med alliansen försöka regera i Stockholm med aktivt eller passivt stöd från SD eller släpper ni i så fall fram ett rödgrönt styre?”