Valet 2018: Moderaterna i Österåker har befäst sin position som kommunens ledande parti. Foto: Mitt i Stockholm

Alliansen åter på fast mark i Österåker

Moderaterna i Österåker gör ett kanonval och ökar från 14 till 18 mandat, enligt preliminära siffror. Det gör att allianspartierna åter får egen majoritet – och slipper vara beroende av exempelvis SD som också gick kraftigt framåt i kommunvalet.

  • Publicerad 07:49, 10 sep 2018

I Österåker får de klassiska allianspartierna  – M, L , C och KD nu åter egen majoritet – 27 mandat av 51. Därmed slipper de ta hjälp av både lokala Österåkerspartiet (som hur som helst ser ut att åka ur fullmäktige) och SD för att regera.

I Österåker växer Moderaterna från 14 till 18 mandat och befäster sin position som kommunens ledande parti, trots att partiet backar i riksdagsvalet.

En tolkning är att kommunalrådet Michaela Fletchers (M) nu blivit riktigt varm i kläderna och dessutom sluppit de kontroverser som präglade hennes första tid som kommunalråd 2010-2014. Och förstås, att många Österåkersbor är nöjda med vad hon levererar.

ÖP tappar enligt det preliminära valresultatet sina bägge mandat och lämnar fullmäktige, medan SD går framåt kraftigt, från 2 till 5 mandat.

Men med med egen majoritet för allianspartierna tycks alltså SD:s framgångar inte spela någon större roll –alliansen kommer att kunna styra på egen hand.

Bland de rödgröna partierna tappar S och MP stort. S backar från 12 till 9 mandat och är nu hälften så stora som M i Österåker. MP halveras från 4 till 2 mandat. Bara V gick framåt – från 2 till 3 mandat.

Borgerliga oppositionspartiet RP håller ställningarna och får 5 mandat, precis som förra valet.

Valresultat i Österåker


Källa: Valmyndigheten