Louise Kristoffersson Foto: Mitt i Stockholm

Alliansen ännu starkare i Vallentuna

Alliansen stärker sin majoritet i Vallentuna. SD nästan fördubblas. Valets förlorare är MP och S.

  • Publicerad 07:26, 10 sep 2018

På ett sätt kommer allt att vara som förut under den kommande mandatperioden. Alliansen fortsätter att styra Vallentuna och gör det med egen majoritet. Moderaterna är även under de kommande fyra åren största borgerliga parti och Socialdemokraterna leder oppositionen.

Ändå sker förskjutningar av maktförhållandena och hur de kommer att påverka den konkreta politiken i Vallentuna vet vi inte än.

Kårsta ett SD-fäste

Den absolut största skrällen står SD för, de nästan fördubblar sitt valresultat och går från 6,9 till 13,2 procent. Allra starkast blev de i Kårsta, där de knep hela 21,9 procent medan C backade från 30 till 25 procent. Men till skillnad från i rikspolitiken och i många andra kommuner kommer de ändå inte att kunna använda de siffrorna till att spela en vågmästarroll. Alliansen sitter som sagt i orubbat bo.

När det definitiva valresultat blir klart ska allianspartierna sätta sig ner och förhandla om vilka partier som får sitta i ordförandeposter i nämnderna. Sittande kommunstyrelseordförande Parisa Liljestrand, M, kan gå in i manglingarna med ett förstärkt mandat i ryggen. Även KD går fram, medan L och C backar något.

Valets största förlorare är MP, som backar med 4,7 procentenheter och nästan halverar sitt väljarstöd. Även S är en förlorare och minskar från 22,7 till 19,2 procent.

Valresultat i Vallentuna


Källa: Valmyndigheten