60 år mellan yngsta och äldsta politiker

När den ena firade in millennieskiftet som 69-åring föddes den andra. Men trots åldersskillnad så har Berit Grundström och Rufus Vårdstedt en viktig sak gemensamt. Båda vill de vara med och påverka i Värmdö, hon för Vänsterpartiet, han för Socialdemokraterna. Med sina 87 respektive 17 år är de äldst och yngst på höstens vallistor.

  • Publicerad 15:00, 19 jun 2018

Vi frågade Berit Grundström (V), 87 år, om vilka fördelar det finns med att vara äldre och politiskt aktiv.

– Jag vill mycket och bryr mig om samhället. Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi äldre finns med. Vi behöver alla åldrar som bryr sig och vill någonting. Min erfarenhet är att man är väldigt intresserad långt upp i åldrarna, säger Berit Grundström.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Ett jämlikt samhälle. Politiken måste inriktas på det. Klyftorna ska inte vidgas utan tvärtom. Och så barnen. Vi har råd att se till att alla barn har det så bra som möjligt. Då är det lättare att de sedan trivs i samhället. Jag kämpar också för fler äldreboenden.

Vilken är din största politiska bedrift?

– Jag har propagerat för så mycket i mina dagar! Men att jag var med och jobbade för att Gustavsgården får förbli kommunalt känns bra. Även om det inte var ett partipolitiskt arbete.

Hennes yngsta politikerkollega bland dem som ställer upp kommunalvalet på Värmdö i höst är Rufus Vårdstedt (S) 17 år.

Vad fick dig att engagera dig politiskt? 

– Jag kände att det behövdes ett ungt perspektiv. I allmänhet när jag pratar med klasskamrater i min ålder så har alla nästan alla samma inställning till politik. Många ser det som vuxet och tråkigt. Men det är det inte.

Vilka är dina viktigaste frågor?

– Ungdomsfrågor, där känner jag att jag kommer med något unikt. Men också att alla ska ha samma rättigheter. Även de som har funktionsnedsättningar. Det är väldigt viktigt för mig.

Hur ser du på din kommande politiska karriär?

– Just nu är jag med i ett parti för att det är kul. Men i dagens politiska världsläge så är det svårt att säga något om framtiden. Om jag kommer vara med i ett parti får vi se. Men jag vet redan nu att jag alltid kommer att vara mer eller mindre engagerad i politiska frågor.