Inga-Lill Ericson med sin andra röstsedel, på väg in i biblioteket för att rösta igen. Foto: Märta Lefvert

50 förtidsröster i Bredäng måste slängas

50 förtidsväljare måste rösta om, efter ett misstag av valarbetare i Bredängs bibliotek. Men valnämnden har inte lyckats nå alla. – Det är så dåligt skött, tycker Bredängsbon Inga-Lill Ericson.

  • Publicerad 14:28, 27 aug 2018

Bredängsbon Inga-Lill Ericson och hennes man var tidigt ute. Samma morgon som förtidsröstningen började, den 22 augusti, var de på plats i Bredängs bibliotek.

De röstade och gick hemåt. Men på eftermiddagen blev de uppringda av en stressad valarbetare.

– Hon förklarade att de tagit hand om våra röster på fel sätt och att de inte kunde räknas med. Vi skulle få nya röstkort och var tvungna att rösta en gång till. Det tycker jag är väldigt dåligt skött. Tänk om jag rest bort direkt efter att jag röstat, då hade de inte kunnat nå mig, säger hon.

Ringde runt till väljarna

Inga-Lill Ericson är inte den enda drabbade. Ytterligare 49 väljare måste rösta en gång till, på grund av att valarbetare hanterade deras röster fel. De tre kuverten (med röster till kommun-, landstings- och riksdagsval) lades i tre olika lådor, på samma sätt som man ska göra på valdagen.

Men förtidsröster ska hanteras annorlunda:  De tre kuverten ska läggas i ett större kuvert med fönster, där väljarens namn är synligt. Orsaken är att väljaren har rätt att ändra sig fram till valdagen. Då ska kuvertet kunna hittas, så att man kan slänga det och väljaren rösta på nytt.

– Som tur är kom jag ganska snabbt på att jag gjorde fel. Sedan började vi ringa runt till dem som röstat, berättar en valarbetare när Mitt i tittar in i Bredängs bibliotek.

”Väldigt olyckligt”

Valnämnden i Stockholm har lyckats nå 40 av de 50 väljarna. De övriga tio har de skickat brev till, med nya röstkort och information om vad som hänt.

Hoppet är att de nås av breven, eftersom de röster de avlagt måste kasseras.

– Det är väldigt olyckligt att vi inte nått alla, men vi har verkligen gjort vårt yttersta för att få kontakt, säger Eva Debels, kanslichef vid valnämnden.

Inga-Lill Ericson fick sitt nya röstkort ett par dagar efter händelsen. Mitt i träffade henne utanför Bredängs bibliotek när det var dags att rösta igen.

– Jag tycker att det är vars och ens plikt att rösta, för demokratins skull, säger hon.

– Förr röstade jag och min man alltid i Bredängsskolan, men det är lättare att gå in i biblioteket, eftersom det är så långa trappor upp till skolan, säger Inga-Lill Ericson.   Foto: Märta Lefvert