Mitt i har granskat samtliga politiker från partierna som är representerade i fullmäktige. Foto: Collage

231 Täbybor vill ha din röst – vilka är de?

En 54-årig man som bor i en villa i Näsbypark. Så ser den statistiska genomsnittspolitikern i Täby ut. Mitt i har granskat samtliga partiers vallistor i kommunen för att få en bild om vilka som ska styra Täby i framtiden – men även leta reda på politikernas skelett i garderoben.

  • Publicerad 20:45, 18 jun 2018

231 kandidater ställer upp i kommunvalet i Täby i höst. Mitt i har begärt ut personnummer på samtliga kandidater från de partier som är representerade i kommunfullmäktige idag. Dessa har vi sedan kört i en databas över offentliga handlingar och domar från och med de senaste fem åren.

Det allvarligaste brottet rör en man som för fem år sedan dömdes till misshandel och sexuellt ofredande mot en kvinna inne i Stockholms innerstad. Politikern var, enligt domen, mycket berusad när han slog en förbipasserande kvinna på rumpan. När han konfronterades av kvinnan gav han henne örfil. Han fick böta 8 800 kronor.

Täbypolitikerna med 70 år i ålderskillnad

I övrigt finns det inte någon anmärkningsvärd brottslighet i något parti. Det finns en handfull politiker dömda för fortkörningar med böter som följd. En politiker dömdes för rattfylla 2016 efter att denne kört bil med 0,26 promille alkohol i blodet.

Utöver brottsligheten finns det en tydlig överrepresentation av män – nämligen 140 stycken, jämfört med 91 kvinnor. De flesta bor i villa, tätt följt av bostadsrätt. 13 politiker bor i hyresrätt.


Mandatfördelning i Täbys kommunfullmäktige

Fakta

Så ser den typiska politikern ut i ditt parti ut

Moderaterna

En 50-årig man som bor i villa eller bostadsrätt i  Näsby park eller Gribbylund.

Jobbar som egenföretagare, följt av civilekonom eller civilingenjör. Sju politiker är över pensionsåldern men fyra har uppgett att de gått i pension. Fem studenter.

Vallistan består av 64 procent av män, men utifrån dagens mandatfördelning är könsfördelningen något mer jämställd: 58 procent män.

Liberalerna

En 55-årig man som bor i villa eller bostadsrätt i Täby Centrum eller Näsbypark.

Jobbar som ingenjör, eller som lärare eller student. 14 liberaler är i pensionsåldern.

Utifrån dagens mandat toppas vallistan av en jämställd fördelning mellan könen. På hela listan finns det en viss överrepresentation av män.

Centerpartiet

En man i 60-årsåldern som bor i Hägernäs, Täby centrum eller i Kyrkbyn. Det äldsta partiet på vallistan.

Ingenjör det vanligaste yrket och bostadsrätt den vanligaste bostadsformen, tätt följt av villor och radhus. Vallistan toppas av två kvinnor och två män.

Hela vallistan har en överrepresentation av män.

Kristdemokraterna

En man i 60-årsåldern som bor i en villa i Näsbypark eller i Kyrkbyn. Ingen bor i hyresrätt, fyra bor i bostadsrätt. Fem personer har pensionsåldern

På vallistan finns det också två politiker som innehar en vd-titel.

Två män och två kvinnor toppar vallistan, men ser man till hela vallistan är det en överrepresentation av män.

Sverigedemokraterna

En 54-årig man som bor i en villa eller en hyresrätt i Näsbypark eller i Skarpäng. Partiet har flest politiker som bor i hyresrätt.

Är på vallistan det minst jämställda partiet i kommunen, med dubbelt så många män som kvinnor. Den första kvinnan kommer först på plats nummer sex.

Bland yrkena finns det allt mellan läkare och bussförare till riksdagsledamöter och lärare.

Socialdemokraterna

En kvinna i femtioårsåldern som bor i ene bostadsrätt Kyrkbyn, tätt följt av Näsbypark, Hägernäs och Grindtorp.

De allra flesta bor i en bostadsrätt, följt av radhus. Partiet har den mest jämställda.

De flesta S-politiker har nått pensionsåldern, därefter finns det tre lärare följt av två egenföretagare,  två ekonomer och två chefstitlar.

Miljöpartiet

En 57-årig man som bor i en bostadsrätt eller i en villa – oftast i Kyrkbyn.

Ser man på hela valsedeln är det något vanligare med män, men ser man vilka som toppar listan är det tvärtom vanligare med kvinnor.

Många har nått pensionsåldern, i övrigt varierar det alltifrån lärare och säljare till chefer och studenter.

Källa: Vallistor, hitta.se
Visa merVisa mindre