Brobo mottog betalningar från brottsliga bedrägerier

Man i Bro åtalas för penningtvättsbrott.

  • Publicerad 09:01, 12 okt 2021

En 20-årig man boende i Bro åtalas för penningtvättsbrott. Mannen har upplåtit sitt konto hos Nordea för insättningar av sammanlagt 109 500 kronor som härrör från bedrägerier. Han har därefter skickat vidare, alternativt gett annan person möjlighet att skicka vidare, pengarna genom överföringar och bankomatuttag.

Syftet med åtgärderna har, enligt åtalet, varit att dölja att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet eller att "främja möjligheten för någon att tillgodogöra sig pengarna".

Pengaöverföringarna har gjorts vid tio tillfällen under perioden den 19 maj 2021 till den 24 maj 2021.

Swishade pengar för varor

De som utsatts för bedrägerierna har mestadels fört över pengar med Swish till Brobon. Av åtalet framgår det att det rör sig om betalningar för varor. En av personerna har till exempel fört över pengar med Swish för att köpa en bil.

Som bevisning finns utöver betalningarna även konversationer som visar att de personer som satt in pengarna blivit utsatta för bedrägeri.

Tog emot pengarna

Det är oklart vem som har utfört själva bedrägerierna. Den 20-årige Brobon åtalas alltså endast för att hans konto använts för att ha tagit emot pengarna och sedan skickat vidare dem.

Brobon är tidigare dömd för flera brott, exempelvis ringa narkotikabrott.

Penningtvätt

För att kriminella ska kunna använda brottsvinster i den lagliga ekonomin tvättas svarta pengar rena. Syftet med penningtvätten är att dölja var pengarna kommer ifrån. Exempelvis sker transaktioner som omvandlar pengar från brott till skenbart lagliga inkomster och tillgångar.
Källa: polisen.se

Fastighetsjättens nederlag: "Moraliskt har vi rätten på vår sida"

Stämde Upplands-Bro på 150 miljoner – måste betala rättegångskostnader på 2 miljoner. Fastighetsbolaget Kilenkrysset stämde Upplands-Bro kommun på 152 miljoner efter ett infekterat avtalsbråk. Nu har dom meddelats: Kilenkrysset får inte en krona, istället tvingas man betala miljoner...onsdag 27/10 11:28